Χιλιάδες προσκεκλημένοι στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης Μπιλ Κλίντον στο Λιτλ Ροκ
Σχεδόν 30.000 καλεσμένοι θα παρευρεθούν την Πέμπτη στο Λιτλ Ροκ για τα εγκαίνια της προεδρικής βιβλιοθήκης του Μπιλ Κλίντον. Για τους Δημοκρατικούς, η εκδήλωση θα είναι αφορμή για νοσταλγία και συζητήσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ρεπουμπλικανικής προεδρίας.
38
Σχεδόν 30.000 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων πολλοί πρόεδροι και μουσικοί αστέρες, θα δώσουν το «παρών» την Πέμπτη στο Λιτλ Ροκ για τα εγκαίνια της προεδρικής βιβλιοθήκης του Μπιλ Κλίντον. Για τους υποστηρικτές των Δημοκρατικών, η εκδήλωση θα είναι μια αφορμή για νοσταλγία και για συζητήσεις σχετικά με τα επομένα τέσσερα χρόνια της ρεπουμπλικανικής προεδρίας.
Η βιβλιοθήκη του Λιτλ Ροκ, γένετειρα του Μπιλ Κλίντον, η ανέγερση της οποίας στοίχισε κάπου 165 εκατ. δολάρια, υπόσχεται να αποτελέσει τουριστικό θέλγητρο σημαντικότερο από οποιαδήποτε άλλη προεδρική βιβλιοθήκη, λόγω του ενδιαφερόντος που προκαλεί η προσωπικότητα του δημοφιλούς και χαρισματικού πρώην προέδρου.
Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί έγγραφα 80 εκατομμυρίων σελίδων, δύο εκατομμύρια φωτογραφίες, 21 εκατομμύρια επιστολές και 79.000 δώρα που έλαβε κατά τις δύο θητείες του στο Λευκό Οίκο (1993-2001) ο πρώην κυβερνήτης του Αρκανσο. Τα αρχεία Κλίντον, από επίσημα κείμενα σχετικά για τις πιο κρίσιμες αποφάσεις έως σχόλια, σημειώσεις και ανέκδοτα, είναι τα πιο σημαντικά σε σχέση με τα αντίστοιχα των προεδρικών βιβλιοθηκών, υποστηρίζει ο επικεφαλής της.
Η βιβλιοθήκη δεν παραλείπει τις ταραγμένες περίοδους των δύο θητειών, καθώς ένα τμήμα της είναι αφιερωμένο σε έγγραφα σχετικά με τη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου, το 1998, λόγω του σκανδάλου με την τότε μαθητευόμενη Μόνικα Λεβίνσκι.
Σύμφωνα με νόμο του 1978, όλο το υλικό που προέρχεται από το οβάλ γραφείο είναι ιδιοκτησία του Δημοσίου και όχι του προέδρου. Οι προεδρικές βιβλιοθήκες συνιστούν επίσης ένα μέσο για τους πρώην αρχηγούς του κράτους να παρουσιάσουν την κληρονομιά που άφησαν με τον τρόπο που τους ταιριάζει, κάτι που ο Κλίντον υιοθέτησε με την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του «Η Ζωή μου».
Στα εγκαίνια θα παραστούν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και οι προκατοχοί του Τζίμι Κάρτερ και Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, που έχει συνταχθεί με τον Κλίντον στον αγώνα κατά του AIDS. Η καταπολέμηση του AIDS στις χώρες του τρίτου κόσμου συνιστά μια από τις μεγάλες αποστολές του 58χρονου Κλίντον μετά την αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Μενίδι: Συνεχίζεται η δίκη για τον Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – «Εμείς δεν ρίχναμε πιστολιές»
- Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
- Η Τσέλσι στα χνάρια του Τιτανικού: Σπάει αρνητικά ρεκόρ και κινδυνεύει να… βυθιστεί (vids, pics)
- Κρήτη: Εξαφάνιση 43χρονης – Τα πρώτα ευρήματα από τις έρευνες
- Λιοσίων: Αποσωληνώθηκε η 16χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή και εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη
- «Πάμε μια βόλτα;»: Όταν η μητέρα του Λαζόπουλου έψαχνε την προίκα της Τασούλας
- Επιστημονική Ημερίδα στην Ερμούπολη με αντικείμενο πρακτικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας
- Ημέρα της Γης – Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442