
Στο δρόμο της ευρωπαϊκής ένταξης η ΠΓΔΜ, εκτιμά ο Χαβιέρ Σολάνα
Στο δρόμο της ευρωπαϊκής ένταξης βρίσκεται η ΠΓΔΜ μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος για το νόμο που δίνει περισσότερα δικαιώματα στους αλβανόφωνους, εκτίμησε ο Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος μεταβαίνει το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα.
31
Στο δρόμο της ευρωπαϊκής ένταξης βρίσκεται η ΠΓΔΜ μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος για το νόμο που δίνει περισσότερα δικαιώματα στους αλβανόφωνους, εκτίμησε ο Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος μεταβαίνει το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα απέτυχε λόγω της πολύ μικρής προσέλευσης των ψηφοφόρων, που δεν ξεπέρασε το 27%.
Τόσο η κυβέρνηση της χώρας όσο και η ΕΕ κάλεσαν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα για να δείξουν την υποστήριξή τους στο νόμο αυτό, που θεωρείται ένα από τα σημεία κλειδιά της συμφωνίας της Οχρίδας του Αυγούστου του 2001 που έθεσε τέλος στην επτάμηνη και πλέον διαμάχη μεταξύ αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων της ΠΓΔΜ.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να κοιτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν» δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και άλλους αξιωματούχους της χώρας.
Στην ερώτηση εάν στις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, συζητήθηκε το θέμα του ονόματος, ο Σολάνα απάντησε πως δεν έγινε συζήτηση επ αυτού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και τους εκπροσώπους των εθνικών κοινοτήτων να συνέλθουν αύριο, Τετάρτη, για να επαναβεβαιώσουν ότι η χώρα τους παραμένει προσηλωμένη στη δημοκρατία και στην ευρωατλαντική ένταξη.
«Είναι τώρα η στιγμή για να απευθύνουμε ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα […] Θα είναι ένα μήνυμα κοινό των κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία, αυτών της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων όλων των εθνικών ενώσεων» πρόσθεσε ο Τσερβένκοφσκι στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά από το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Λεάο για το σκάνδαλο με ποδοσφαιριστές και συνοδούς πολυτελείας: «Δεν έχω καμία σχέση με τα γεγονότα»
- Κρήτη: Σοκάρουν τα μηνύματα του 40χρονου στον αδερφό της Ελευθερίας ενώ την έχει σκοτώσει – Προσπαθεί να τον παραπλάνησει
- Αμετανόητος Γεωργιάδης επιτίθεται ξανά στη Λάουρα Κοβέσι – «Όσο μας το επιτρέπει ακόμα, έχουμε δημοκρατία»
- Κικίλιας: Μέτρα στήριξης της ακτοπλοΐας με στόχο τη συγκράτηση των τιμών
- Η σιωπή των παικτών της Τσέλσι
- Τουρκία: Αποκαλύφθηκε άγαλμα της θεάς Αθηνάς ύψους 2 μέτρων

