Στην 37η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα το 2004
Στην 37η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας βρέθηκε η Ελλάδα το 2004, υποχωρώντας από την 35η θέση που είχε το 2003, σύμφωνα με το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ανάπτυξης της ετήσιας έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
27
Στην 37η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας βρέθηκε η Ελλάδα το 2004, υποχωρώντας από την 35η θέση που είχε το 2003, σύμφωνα με το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ανάπτυξης (Growth Competitiveness Index) της ετήσιας έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Από μια άποψη πάντως η θέση της Ελλάδας παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς η κατά δύο θέσεις υποχώρηση οφείλεται βασικά στο ότι φέτος προστέθηκαν δύο νέες (αραβικές) χώρες στην κατάταξη που πήραν θέσεις πάνω από τη χώρα μας.
Αμέσως μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Κύπρος (38η). Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως Λιθουανία (36η), Ιορδανία (35η), Ταϊλάνδη (34η), Σλοβενία (33η), Μάλτα (32η), Μαλαισία (31η) κ.ά. Από την άλλη, σε κατώτερη θέση βρίσκονται ανεπτυγμένες χώρες όπως Ουγγαρία (39η), Τσεχία (40ή) και Ιταλία (47η). Η Τουρκία βρίσκεται στην 66η θέση. Πρώτη στην παγκόσμια λίστα είναι η Φινλανδία, όπως ήταν και το 2003, ενώ στη δεύτερη θέση για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται οι ΗΠΑ και στην τρίτη η Σουηδία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η Ελλάδα με βάση τους τρεις βασικούς δείκτες μέτρησης της ανταγωνιστικότητας, κατατάσσεται σρην 37η θέση μεταξύ 104 χωρών, σύμφωνα με το δείκτη ανταγωνιστικότητας ανάπτυξης, στην 41η θέση μεταξύ 103 χωρών, σύμφωνα με το δείκτη επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και στην 51η θέση μεταξύ 104 χωρών, σύμφωνα με το δείκτη ολικής ανταγωνιστικότητας (που καταρτίσθηκε για πρώτη φορά φέτος).
Σε επιμέρους δείκτες της έκθεσης, η Ελλάδα έχει τις εξής θέσεις: Δείκτης Τεχνολογας 38η, Δείκτης Μακροοικονομικού Περιβάλλοντος 31η, Δείκτης Δημοσίων Θεσμών 44η, Δείκτης Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας 41η. Στον υποδείκτη Διαφθοράς η χώρα μας έχει την 58η θέση, στον υποδείκτη Καινοτομίας την 28η και στον υποδείκτη Πιστοληπτικής αξιοπιστίας την 23η θέση.
Ως πλέον προβληματικούς παράγοντες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει τους εξής (κατά σειρά σπουδαιότητας): Αναποτελεσματική γραφειοκρατία (με μεγάλη διαφορά το κυριότερο αντικίνητρο για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, φορολογικοί κανόνες, περιοριστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ύψος φορολογικών συντελεστών, διαφθορά κ.ά.
Ο ΣΕΒ για την έκθεση
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών ανέφερε ότι θετικά για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας επιδρούν κυρίως τομείς όπως το ανθρώπινο δυναμικό, οι βελτιωμένες υποδομές και οι δημόσιοι θεσμοί, ειδικά η ασφάλεια και το χαμηλό επίπεδο εγκληματικότητας. Αντίθετα, προβληματικοί τομείς που υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, είναι ο δημόσιος τομέας, ο εγχώριος ανταγωνισμός, η κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική και η τεχνολογία, ειδικά στην εφαρμογή καινοτομιών και στη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες τόσο από την κυβέρνηση και τους δημόσιους φορείς όσο και από τις επιχειρήσεις για την βελτίωση καταρχήν του επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να περιοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να ενισχυθούν περισσότερο οι παράγοντες οι οποίοι αποτελούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η επίτευξη ενός μακροχρόνια σταθερού μακροοικονομικού κλίματος πρέπει να γίνει η προτεραιότητα για όλους, καθώς η αβεβαιότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος τόνισε ότι «η ανταγωνιστικότητα είναι ίσως το σημαντικότερο θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί σήμερα την κοινωνία μας, γιατί μόνο μέσα από την ανάπτυξη, μέσα από την επιχειρηματική δράση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα της ανεργίας και της απασχόλησης, αλλά και τα κοινωνικά θέματα των συντάξεων, που σίγουρα έχουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια».
Όσο το κράτος λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί στη χώρα μας, τόνισε ο κ .Κυριακόπουλος, με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τις καθυστερήσεις και σε ένα γενικό πλαίσιο που δεν είναι φιλικό στις επιχειρήσεις, θα επιβαρύνεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επέστησε επίσης την προσοχή όλων στο γεγονός ότι πολλές χώρες της διεύρυνσης της ΕΕ είναι ήδη πιο ανταγωνιστικές από την Ελλάδα και επεσήμανε ιδιαίτερα την περίπτωση της Εσθονίας που βρίσκεται στην 20ή θέση του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ανάπτυξης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Δεν αγαπάει αυτούς που δουλεύουν γι’ αυτήν: Ο Νίκος Μουτσινάς αποκάλυψε γιατί απομακρύνθηκε από την τηλεόραση
- Γαλλία: Η φορολογία τρομάζει τους πλούσιους – Στο μάτι του κυκλώνα τα ακίνητα
- Tο NBA αποφάσισε την αναβολή του αγώνα Τίμπεργουλβς – Γουόριορς λόγω της έντασης στη Μινεάπολη
- Πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη – Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα
- Συρία: Η εκεχειρία με τους Κούρδους παρατείνεται για άλλες 15 ημέρες
- Ο Σλοτ «τρέλανε» τους οπαδούς της Λίβερπουλ με το 4-2-2-2

