37

Το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει κανένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Η εικόνα που αναδεικνύεται είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης των εργασιών τους και στις ικανότητές τους να διευρύνουν την παρουσία τους με νέα προϊόντα σε νέες αγορές.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη της Kantor που παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων της London Business School στην Αθήνα.

Η μελέτη αναλύει στατιστικά στοιχεία και επιδόσεις 4.000 ελληνικών εταιρειών με πωλήσεις άνω του 1,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1997-2002 και επισημαίνει ότι, όπως φαίνεται από τους τους διεθνείς πίνακες ανταγωνιστικότητας, το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι σταθερά καλύτερο από το μικροοικονομικό. Συγκρινόμενη η Ελλάδα με τις χώρες της ΕΕ – 25 αλλά και γενικότερα με τις πλέον ανταγωνιστικές χώρες εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη στέρηση στο μικροοικονομικό από ό,τι στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Αξιοσημείωτη είναι η αρκετά μεγαλύτερη υστέρηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη του μεγέθους και της κερδοφορίας τους, άρα και στην συστηματικότητα της ανταγωνιστικότητας τους. Παρά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης όπου δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται να κεφαλοποιούν τη θέση τους και την ανωτερότητα της ελληνικής οικονομίας έναντι των οικονομιών των γειτονικών χωρών.

ΑΠΕ