38

Βρέθηκε ή όχι τελικά η μούμια της ωραιότερης γυναίκας της αρχαίας Αιγύπτου (κατά το θρύλο και ολόκληρου του αρχαίου κόσμου), βασίλισσας Νεφερτίτης; Λάδι στη φωτιά, που σιγοκαίει από πέρυσι, έρχεται να ρίξει το βιβλίο Τhe search of Nefertiti: The true story of an amazing discovery (Η αναζήτηση της Νεφερτίτης: Η αληθινή ιστορία μιας θαυμαστής ανακάλυψης), που θα κυκλοφορήσει τον Oκτώβριο.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Τετάρτη, έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας μιας ξεχασμένης μούμιας, που ξεσήκωσε πόλεμο μεταξύ των αρχαιολόγων, η έκδοση αναμένεται όχι μόνο να σημάνει δεύτερο γύρο αντιπαραθέσεων, αλλά και να χτυπήσει κόκκινο στις πωλήσεις.

Aφωνους κατάφερε να αφήσει τους συναδέλφους της η Βρετανή αρχαιολόγος δρ Τζοάν Φλέτσερ ανακοινώνοντας πως η μούμια της γυναίκας με το τέλειο προφίλ και το ξυρισμένο κεφάλι, που εδώ και 3.300 χρόνια κρατούσε μυστική την ταυτότητά της, ανήκε στη θρυλική Νεφερτίτη. Κι αυτό ύστερα από 12 χρόνια ερευνών, στον τάφο του Φαραώ Αμενχοτέπ II, στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

Eνδείξεις για τη βεβαιότητα της δρος Φλέτσερ αποτέλεσαν το ξυρισμένο κεφάλι, που επιβαλλόταν για να φορά το στέμμα, το λυγισμένο στο στήθος δεξί χέρι- στάση που άρμοζε μόνο σε Φαραώ και βασίλισσες- και οι δύο τρύπες σε κάθε αυτί, που ήταν γνωστό πως είχε ως μία από τις ισχυρές γυναίκες της Αιγύπτου.

«Απολύτως φανταστική» θεώρησε ωστόσο την ερμηνεία της Βρετανής αρχαιολόγου ο ισχυρός άνδρας της αιγυπτιακής αρχαιολογίας και γενικός γραμματέας του Αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζαχί Χαουάς. Και της απαγόρευσε να εργαστεί ξανά στην Αίγυπτο. Ενώ η δρ Σούζαν Τζέιμς χαρακτήρισε τις μεθόδους της «ανήκουστες» και τη θεωρία «μωρολογία».

«Το πιο ζουμερό κεφάλαιο, εκείνο που περιγράφει την εξέταση της περίφημης μούμιας με ψηφιακό σύστημα ραδιογραφίας, δεν προσφέρει παρά ελάχιστες και απογοητευτικές πληροφορίες, χωρίς φωτογραφίες ή άλλο αποδεικτικό υλικό, ενώ παρουσιάζει ως δικά της πορίσματα που είχε δημοσιεύσει ήδη από το 1999 η αρχαιολόγος Μάριαν Λούμπαν» εκτιμά ο υπεύθυνος της επιθεώρησης Archaeology Mαρκ Ρόουζ.

Τι πιστεύουν οι περισσότεροι αρχαιολόγοι για τη Νεφερτίτη; Δεν αποκλείεται η μούμια της να έχει καταστραφεί εδώ και αιώνες, καθώς η πανέμορφη βασίλισσα δεν είχε καθόλου υψηλή δημοτικότητα, αφού είχε θεωρηθεί αιρετική (ανέτρεψε την τάξη θεών, ναών και ιερέων του Καρνάκ στις Θήβες, τον 14ο αιώνα π.X. και καθιέρωσε τον ηλιακό δίσκο ως μόνη θεότητα), γι αυτό και μετά τον θάνατό της εξαφανίστηκαν όλα της τα ίχνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ