
Η Ισπανία στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αποφάσεων το μήνυμα Θαπατέρο προς Σιράκ, Σρέντερ
Την επιστροφή της Μαδρίτης στον «πυρήνα των ευρωπαϊκών αποφάσεων» σηματοδοτεί η συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας. Οι συνομιλίες έγιναν στην ισπανική πρωτεύουσα και το κλίμα ήταν θερμό.
30
Την επιστροφή της Μαδρίτης στον «πυρήνα των ευρωπαϊκών αποφάσεων» σηματοδοτεί η συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι συνομιλίες έγιναν στην ισπανική πρωτεύουσα και το κλίμα ήταν θερμό.
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού μετά το τέλος της συνάντησης: «Η Ισπανία επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τις δύο πιο ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στο Ιράκ και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες ο Θαπατέρο θα βρεθεί στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, προκειμένου να αναλύσει το νέο «δόγμα» της ισπανικής εξωτερικής πολιτικής.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι στο Ιράκ «ανοίξαμε το κουτί της Πανδώρας που μάλιστα είμαστε ανίκανοι να κλείσουμε.»
Πάντως, ο Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε ότι Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία δεν θα αλλάξουν στάση στο θέμα του Ιράκ.
Κοινή ήταν η διαπίστωση όλων των πολιτικών παρατηρητών ότι η τριμερής συνάντηση σηματοδοτεί την «επιστροφή της Ισπανίας στην Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προκάτοχος του Θαπατέρο, είχε ταχθεί υπέρ των θέσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ιδιαίτερα στο θέμα του Ιράκ.
Ήδη, από την προεκλογική περίοδο ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας είχε υποσχεθεί την απόσυρση των Ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές. Πράγματι, η υπόσχεση υλοποιήθηκε και τον περασμένο Ιούνιο οι 1.400 στρατιώτες της χώρας επέστρεψαν στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Τρεις συλλήψεις για αιματηρό επεισόδιο μεταξύ κτηνοτρόφων – Μετά τις… μαγκούρες βγήκαν μαχαίρια
- Η Μεγάλη Εικόνα έβαλε στο μικροσκόπιο τη σχέση παιδιών και social media
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- ΕΟΦ: Οριστική διακοπή κυκλοφορίας πέντε σκευασμάτων ινσουλίνης
- Ανδρουλάκης: Προτάσσω την αλλαγή πολιτικής κουλτούρας – Η κυβέρνηση είναι μεσ’ τη διαφθορά
- Ένταση στο Εφετείο μετά την αθώωση Ρωμανού – Δακρυγόνα από την ΕΛ.ΑΣ.

