51

Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τα αίτια της σχεδόν ταυτόχρονης πτώσης των ρωσικών Tupolev. Τα μαύρα κουτιά των αεροσκαφών δεν «δίνουν» στοιχεία και το μυστήριο περιπλέκεται. Ο Τύπος εμμένει στο σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας και κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι «κλείνει τα μάτια», ενόσω η χώρα θρηνεί τα 89 θύματα της πρωτοφανούς αεροπορικής τραγωδίας.

Εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι τα -συνολικά πέντε- μαύρα κουτιά που ανασύρθηκαν από τον τόπο συντριβής των αεροσκαφών είχαν «ουσιαστικά απενεργοποιηθεί αμέσως, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι κάτι συνέβη πάρα πολύ γρήγορα».

Οι ταινίες ηχογράφησης έχουν υποστεί φθορές και υπάρχουν προβλήματα στην αποκρυπτογράφησή τους. Οι ειδικοί επιχειρούν να ενώσουν τις ταινίες, διαδικασία που ενδέχεται να χρειαστεί αρκετό χρόνο λόγω της κακής κατάστασής τους, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το μοναδικό στοιχείο που ήλθε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη είναι πως το πλήρωμα του Tupolev 154 της Sibir Airlines είχε πατήσει το κόμβιο του σήματος SOS προτού συντριβεί το αεροσκάφος αργά τη νύχτα της Τρίτης στην περιοχή του Ροστόφ της νότιας Ρωσίας. Εντούτοις, δεν υπήρξε φωνητική επιβεβαίωση, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Ιγκόρ Λεβιτίν.

Πέραν της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), τις συνθήκες του δυστυχήματος διερευνά και ειδική κυβερνητική επιτροπή. Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή για τη σχεδίαση νομοθεσίας που θα επιτρέψει να «περάσει» στο υπουργείο Εσωτερικών ο έλεγχος των αεροπορικών μετακινήσεων.

Αν και επικρατεί σκοτάδι για τα αίτια της πτώσης των Tupolev, ο ρωσικός Τύπος επιμένει στο ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας. «Η 11η Σεπτεμβρίου της Ρωσίας: Η διπλή αεροπορική τραγωδία με 89 νεκρούς είναι η επίθεση που το Κρεμλίνο αρνείται να παραδεχθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία την Κυριακή» γράφει η Nezavissimaia Gazeta.

«Πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία την Κυριακή οι Αρχές δεν θέλουν να παραδεχθούν ένα προφανές γεγονός: Ότι μόνο οι Τσετσένοι αντάρτες μπορούν να οργανώσουν τρομοκρατικές ενέργειες τέτοιου μεγέθους» τονίζει από πλευράς της η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ