
Έμμεση ευθύνη Ράμσφελντ για τους βασανισμούς στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ
Έλλειμμα στρατιωτικής ηγεσίας και πειθαρχίας -σε τοπικό επίπεδο- απηχεί το σκάνδαλο βασανιστηρίων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, βάσει του πορίσματος ανεξάρτητης αμερικανικής επιτροπής. Όμως, ο Ντ.Ράμσφελντ δεν απαλλάσσεται έμμεσης ευθύνης λόγω ανεπαρκούς εποπτείας.
51
Έλλειμμα στρατιωτικής ηγεσίας και πειθαρχίας απηχεί το σκάνδαλο κακομεταχείρισης στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, βάσει του πορίσματος ανεξάρτητης αμερικανικής επιτροπής. Δεν διαπιστώνεται επίσημη πολιτική διάπραξης βασανιστηρίων, εντούτοις ο Ντ.Ράμσφελντ δεν απαλλάσσεται έμμεσης ευθύνης λόγω ανεπαρκούς συνολικής εποπτείας.
Η ανεξάρτητη επιτροπή -που συστήθηκε τον περασμένο Μάιο κατ εντολή του Ντόναλντ Ράμσφελντ- με επικεφαλής τον Αμερικανό πρώην υπουργό Αμυνας Τζέιμς Σλέσινγκερ αποφαίνεται πως οι παράνομες ενέργειες που διαπράχθηκαν στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ επί ένα τρίμηνο, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2003, απηχούν «έλλειμμα ηγεσίας και πειθαρχίας».
«Οι καταχρήσεις δεν είναι απλά το αποτέλεσμα των ενεργειών ορισμένων μόνο ατόμων που απέτυχαν να συμμορφωθούν με τους γνωστούς κανόνες [συμπεριφοράς]. Αξιολογούνται σπουδαιότερες, επειδή κάποιοι από τους προϊσταμένους [των φυσικών αυτουργών] απέτυχαν να επιβάλλουν πειθαρχία» τονίζεται στο διοικητικό πόρισμα που αριθμεί άνω των 90 σελίδων.
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Σλέσινγκερ, μολονότι η άμεση ευθύνη βαρύνει τους διοικητές σε τοπικό επίπεδο, η θεσμική και προσωπική ευθύνη για το σκάνδαλο αγγίζει την αλυσίδα της διοίκησης στην Ουάσινγκτον. «Υπάρχει τόσο θεσμική, όσο και προσωπική, ευθύνη στα υψηλότερα κλιμάκια [του υπουργείου Αμυνας» υπογράμμισε ο ίδιος, βάσει των όσων επισημαίνει το BBC.
Στο πολυαναμενόμενο πόρισμα ξεκαθαρίζεται πως δεν υπήρξε επίσημη πολιτική κακομεταχείρισης των Ιρακινών κρατουμένων. Ωστόσο, επιρρίπτεται έμμεση ευθύνη στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και το Γενικό Επιτελείο για την αποτυχία επαρκούς εποπτείας της κατάστασης στη φυλακή -όπου σύμφωνα με την επιτροπή επικρατούσε το απόλυτο χάος.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τζέιμς Σλέσινγκερ και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της επιτροπής υπογράμμισαν, πάντως, πως ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ πρέπει να επιδοκιμαστεί για τον τρόπο που προσέγγισε την έρευνα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σλέσινγκερ τόνισε πως πιθανή παραίτηση Ράμσφελντ θα αποτελούσε «δώρο» προς όλους τους εχθρούς της Αμερικής.
Ο επικεφαλής της επιτροπής δήλωσε πως η φυλακή Αμπού Γκράιμπ ήταν ακατάλληλη για τη κράτηση τόσο μεγάλου αριθμού κρατουμένων, οι φρουροί δεν είχαν την απαιτούμενη εκπαίδευση για την περίσταση, και ταυτόχρονα οι διοικητές δεν τους επιτηρούσαν με τον κατάλληλο τρόπο. Κατά τις νυχτερινές βάρδιες παρατηρείτο συστηματικός «σαδισμός» και η φυλακή μετατρεπόταν σε «ζωοτροφείο»…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Τρεις συλλήψεις για αιματηρό επεισόδιο μεταξύ κτηνοτρόφων – Μετά τις… μαγκούρες βγήκαν μαχαίρια
- Η Μεγάλη Εικόνα έβαλε στο μικροσκόπιο τη σχέση παιδιών και social media
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- ΕΟΦ: Οριστική διακοπή κυκλοφορίας πέντε σκευασμάτων ινσουλίνης
- Ανδρουλάκης: Προτάσσω την αλλαγή πολιτικής κουλτούρας – Η κυβέρνηση είναι μεσ’ τη διαφθορά
- Ένταση στο Εφετείο μετά την αθώωση Ρωμανού – Δακρυγόνα από την ΕΛ.ΑΣ.

