Πέμπτη 09 Ιουλίου 2026
weather-icon 26o
Τσουνάμι από τα Κανάρια Νησιά θα μπορούσε να ισοπεδώσει τις ανατολικές ΗΠΑ

Τσουνάμι από τα Κανάρια Νησιά θα μπορούσε να ισοπεδώσει τις ανατολικές ΗΠΑ

Αν το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στα Κανάρια Νησιά καταρρεύσει, ένα τσουνάμι ύψους 100 μέτρων θα πλήξει εντός δέκα ωρών την ανατολική ακτογραμμή της Αμερικής, κατακλύζοντας τα πάντα σε βάθος χιλιομέτρων, προειδοποίησε επιστήμονας σε συνέδριο καταστροφών.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

36

Αν το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στα Κανάρια Νησιά καταρρεύσει, ένα τσουνάμι ύψους 100 μέτρων θα πλήξει εντός δέκα ωρών την ανατολική ακτογραμμή της Αμερικής, κατακλύζοντας τα πάντα σε βάθος χιλιομέτρων.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ενήμερη για τον κίνδυνο. Είμαι σίγουρος ότι δεν το παίρνουν σοβαρά» σχολίασε στο Reuters ο Μπιλ ΜακΓουάιρ του Κέντρου Έρευνας Benfield Grieg. «Οπωσδήποτε θα πρέπει να ανησυχούν, όπως πρέπει να ανησυχούν και οι νησιωτικές κοινότητες της Καραΐβικής» είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίου τον περασμένο Αύγουστο για τις φυσικές καταστροφές.

Το Κούμπρε Βιέχα («γέρικη κορυφή») βρίσκεται στο νησί Λα Πάλμα των Καναρίων. Είναι ενεργό και εκρήγνυται κάθε 25 με 200 χρόνια.

Το 1949, ένα τμήμα του ηφαιστείου σε μέθεθος μικρού νησιού άρχισε να υποχωρεί στον ωκεανό. Κάποια στιγμή, ίσως σε εκατοντάδες χρόνια, η δυτική πλαγιά θα καταρρεύσει.

Το τεράστιο κύμα που θα δημιουργηθεί -όπως το κύμα από την έκρηξη της Θήρας που κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό- θα ισοπεδώσει τα υπόλοιπα νησιά των Καναρίων εντός μίας ώρας και σε δύο ώρες θα φτάσει στις βόρειες ακτές της Αφρικής.

Επτά με δέκα ώρες αργότερα, το τσουνάμι θα χτυπήσει την Καραΐβική και τις ανατολικές ακτές της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, κινούμενο με ταχύτητα αεριωθούμενου.

Στον ανοιχτό ωκεανό, το τσουνάμι θα έχει ύψος μόλις μερικά μέτρα, όμως όταν φτάσει σε αβαθή νερά θα υψωθεί σε δεκάδες μέτρα ύψος.

Οι πιο πρόσφατες ενεργοποιήσεις του Κούμπρε Βιέχα καταγράφηκαν το 1712, το 1949 και το 1971. Σήμερα το ηφαίστειο δεν παρακολουθείται, επομένως προειδοποίηση δεν θα υπάρξει.

«Κάποιος μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει όταν καταρρεύσει το Λα Πάλμα» είπε ο ΜακΓουάιρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Ιουλίου 2026
Cookies