27

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία, όμως, εάν η κυβέρνηση δεν ελέγξει τις δαπάνες, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μπορεί να δεχθεί πιέσεις.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, αυτό είναι το συμπέρασμα της «αυστηρής» αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Ρoors, το μεγαλύτερο διεθνή οίκο αξιολόγησης, η οποία θα δημοσιευτεί σήμερα, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Ο οίκος S&Ρ «βαθμολογεί» το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας με Α+ και σταθερές προοπτικές. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα είναι μεν στις υψηλές βαθμίδες της κλίμακας αξιολόγησης, αλλά παραμένει τελευταία μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για την Ελλάδα «μια ευκαιρία να δείξει πως μεταμορφώθηκε από μια ως επί το πλείστον αγροτική κοινωνία σε μια σύγχρονη, διαφοροποιημένη και ολοένα πιο ανοιχτή οικονομία», αναφέρει η S&Ρ. Όμως, για να διατηρήσει την πιστοληπτική ικανότητά της πρέπει να υιοθετήσει ένα αυστηρότερο δημοσιονομικό καθεστώς, να ελέγξει τις κυβερνητικές δαπάνες και να μειώσει το μέγεθος του χρέους που τη βαρύνει, προσθέτει ο διεθνής οίκος.

Οι δαπάνες για δρόμους, γέφυρες και άλλα έργα υποδομής, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν και από κονδύλια της ΕΕ, ύψους άνω των 40 δισ. δολαρίων (δηλαδή άνω των 33 δισ. ευρώ), έχουν βοηθήσει ήδη στην ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνέβαλαν στη δημιουργία μιας πιο ευέλικτης αγοράς εργασίας και στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα ενισχύουν τη μελλοντική παραγωγικότητα της χώρας.

Οι Ολυμπιακοί θα συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό τόσο κατά τη διάρκειά τους όσο και μετά, αλλά οι προγενέστερες εκτιμήσεις που ήθελαν να επισκέπτονται την Ελλάδα επιπλέον 1 εκατ. τουρίστες μπορεί να μην επαληθευτούν. Οι υψηλές τιμές και οι φόβοι για την ασφάλεια έχουν αποτρέψει πολλούς, ενώ η προώθησή τους σε διεθνές επίπεδο υπήρξε ανεπαρκής.

Εν τω μεταξύ, το κόστος της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρξε υψηλό, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν δίνονταν επαρκή κονδύλια για την αναβάθμιση των μεταφορών, αλλά και λόγω των επιδομάτων που ζήτησαν δημόσιοι υπάλληλοι και δυνάμεις ασφαλείας.

Το κόστος, σύμφωνα με την S&P, έχει ανέλθει από 4,6 δισ. σε περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ, ενώ ο αναμενόμενος δανεισμός του Δημοσίου φέτος έχει αυξηθεί από 26,3 δισ. ευρώ σε 40 δισ. ευρώ. Το χρέος έχει μειωθεί από 110% του ΑΕΠ το 1993 σε 102% κατά εκτίμηση το 2005, αλλά συνεχίζει να υπερβαίνει σταθερά το 100%, εν μέρει λόγω των επιδοτήσεων που δίνονται σε κρατικές επιχειρήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ