Φιλαδέλφεια: Η απώλεια των περιττών κιλών, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η άσκηση του σώματος και του μυαλού, δεν προστατεύει μόνο από τις καρδιαγγειακές ασθένειες αλλά και από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν από την ιατρική και επιστημονική επιτροπή της Αμερικανικής Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος των επιτροπών Μαίριλιν Αλμπερτ επεσήμανε ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία, η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση επηρεάζουν τόσο τον εγκέφαλο όσο και την καρδιά.

Προς επιβεβαίωση του ισχυρισμού αναφέρθηκε σε αρκετές μελέτες που παρουσιάστηκαν στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της Εταιρίας.

Ειδικότερα, φινλανδική μελέτη σε δείγμα 1.500 ηλικιωμένων έδειξε ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι στη μέση ηλικία είχαν διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας εν συγκρίσει με τους συνομήλικούς τους φυσιολογικού βάρους. Επίσης οι μεσήλικες πάσχοντες από υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία είχαν εξαπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας στην τρίτη ηλικία εν συγκρίσει με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Σε άλλη μελέτη 13.000 γυναικών, διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών) διατηρούσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό την πνευματικής τους ευστροφία όταν διένυαν την 70η δεκαετία της ζωής τους εν συγκρίσει με όσες δεν κατανάλωναν λαχανικά.

Τέλος, μια άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι ασχολίες που συνδυάζουν κοινωνική, πνευματική και σωματική δραστηριότητα προλαμβάνουν την εκδήλωση άνοιας.

«Ο εγκέφαλος είναι πιο εύπλαστος απ’ όσο νομίζουμε. Έχει μεγαλύτερη ικανότητα να ανανεώνεται και να αναγεννάται. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν οι άνθρωποι να υιοθετήσουν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και κατ’ επέκταση της νόσου Αλτσχάιμερ. Και επειδή η παθολογία της νόσου αναπτύσσεται σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας ή και περισσότερο, θα πρέπει οι άνθρωποι να αρχίσουν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους από πολύ νωρίς», επεσήμανε η κυρία Αλμπερτ.

health.in.gr