
Προτάσεις για την αγροτική ανάπτυξη υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την Πέμπτη μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της κοινοτικής πολιτικής στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και την ποιότητα των προϊόντων.
27
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την Πέμπτη μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της κοινοτικής πολιτικής στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και την ποιότητα των προϊόντων.
Η πρόταση προβλέπει αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης, η οποία θα ανέλθει συνολικά σε 13,7 δισ. ευρώ ετησίως κατά την περίοδο 2007-2013.
Στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι με τη θέσπιση ενός ενιαίου μέσου χρηματοδότησης και προγραμματισμού η διαχείριση και ο έλεγχος της νέας πολιτικής θα καταστεί απλούστερος. Θα αυξηθεί η συνεκτικότητα, η διαφάνεια και η ορατότητα, ενώ, όπως αναφέρεται, τα κράτη-μέλη και οι περιφέρειες θα διαθέτουν εφεξής περισσότερη ελευθερία ως προς τον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες του νέου ταμείου:
Αξονας 1: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και της δασοκομίας.
Το 15% τουλάχιστον των εθνικών κονδυλίων πρέπει να δαπανηθεί για τον άξονα 1. Το ποσοστό κοινοτικής συγχρηματοδότησης ανέρχεται κατ ανώτατο όριο σε 50% (75% σε περιφέρειες σύγκλισης).
Αξονας 2: Διαχείριση περιβάλλοντος και περιοχών.
Τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα θα παραμείνουν υποχρεωτικά. Οι δικαιούχοι πρέπει να τηρούν τις κοινοτικές και εθνικές απαιτήσεις για τη γεωργία και τη δασοκομία. Το 25% τουλάχιστον των εθνικών κονδυλίων πρέπει να δαπανηθεί για τον άξονα 2. Το ποσοστό κοινοτικής συγχρηματοδότησης ανέρχεται κατ ανώτατο όριο σε 55% (80% σε περιφέρειες σύγκλισης).
Αξονας 3: Βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διαφοροποίησης.
Το 15% τουλάχιστον των εθνικών κονδυλίων πρέπει να δαπανηθεί για τον άξονα 3. Το ποσοστό κοινοτικής συγχρηματοδότησης ανέρχεται κατ ανώτατο όριο σε 50% (75% σε περιφέρειες σύγκλισης).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια το Artemis II – Αίσιο τέλος για την δεκαήμερη αποστολή
- Ουγγαρία: Ο Τραμπ υπόσχεται ότι θα βοηθήσει την οικονομία της εάν εκλεγεί ο Ορμπαν
- Ουκρανία: 1 νεκρός και 15 τραυματίες σε ρωσικές επιθέσεις πριν από την πασχαλινή ανακωχή
- Θεσσαλονίκη: Ανησυχία από την εμφάνιση αρκούδας σε περιοχές του Δήμου Ωραιοκάστρου
- Τραμπ: Τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν «σύντομα» με ή χωρίς το Ιράν
- Η Κολομβία ανταποδίδει τους τελωνειακούς δασμούς 100% στον Ισημερινό