Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος και ασβεστίου γενικότερα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με ανασκόπηση δέκα παλαιοτέρων μελετών, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Εουνγιουνγκ Χο επανεξέτασε δέκα παλαιότερες εργασίες που αφορούσαν συνολικά 534.536 άτομα, ε των οποίων τα 4.992 εκδήλωσαν καρκίνο του παχέος εντέρου σε μια περίοδο έξι έως 16 ετών. Στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων προέκυπταν από ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου και του ορθού μειωνόταν όσο αυξανόταν η κατανάλωση του γάλακτος. Συγκριτικά με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση γάλακτος, η υψηλή κατανάλωση σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο κατά 15%.

Επίσης, ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε ασβέστιο μείωνε σημαντικά στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

«Τα ευρήματά μας σαφώς και αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση του ασβεστίου στον οργανισμό, ωστόσο λόγω παλαιότερων στοιχείων που συσχετίζουν την αυξημένη λήψη ασβεστίου με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση του ασβεστίου στον οργανισμό πριν προβούμε σε συστάσεις για την ασφαλή δοσολογία», σημειώνει ο Δρ Χο.

health.in.gr