Βρυξέλλες: Η Ελλάδα και η Ιταλία θα παραπεφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν κατέθεσαν εγκαίρως προτάσεις για τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανίες τους, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, μόνο οκτώ χώρες-μέλη είναι έτοιμες να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο για την καταπολέμηση της παγκόσμιας θέρμανσης.

Στις οκτώ αυτές χώρες, που κατέθεσαν τις προτάσεις τους, αντιστοιχούν 5.000 από τα 12.000 εργοστάσια της ΕΕ που παράγουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά 8% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012. Το σχέδιο της Ένωσης θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2005.

Πάντως, η τύχη του Πρωτοκόλλου σε διεθνές επίπεδο παραμένει άγνωστη. Προκειμένου να ενεργοποιηθεί, η διεθνής συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη Ρωσία, η οποία, ωστόσο, δεν έχει οριστικοποιήσει τη θέση της.

Ποσοστώσεις εκπομπής

Οι 15 χώρες-μέλη πριν από τη διεύρυνση της ΕΕ είχαν περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου να συντάξουν προτάσεις για την εφαρμογή των μέτρων από τη βιομηχανία. Οι δέκα νέες χώρες-μέλη είχαν περιθώριο έως τα τέλη Απριλίου.

Οι εθνικές προτάσεις αφορούν τις ποσοστώσεις εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Το σύστημα αγοραπωλησίας των ποσοστώσεων, που θα εφαρμοστεί στην Ένωση από τον Ιανουάριο του 2005, επιτρέπει στις βιομηχανίες που παράγουν λιγότερο διοξείδιο από όσο τους αναλογεί να πωλούν το υπόλοιπο σε άλλες βιομηχανίες.

Η αγορά των ποσοστώσεων παρέχει οικονομικά κίνητρα για την εφαρμογή των μέτρων και θα μειώσει το κόστος του Κιότο στην ΕΕ από τα 6,8 δισ. ευρώ στα 3,7 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες η επίτροπος Περιβάλλοντος Μαργκότ Βάλστρομ, η Κομισιόν έλαβε προτάσεις από 13 χώρες. Οι πέντε (Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Σλοβενία) έχουν γίνει ήδη δεκτές, ενώ σε τρεις χώρες (Γερμανία, Βρετανία, Αυστρία) δόθηκε περιθώριο τριών μηνών για περιορισμένες τροποποιήσεις.

Η Βάλστρομ δήλωσε ότι προτίθεται να προσφύγει κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας επειδή δεν κατέθεσαν προτάσεις. Επιπλέον, θα αποστείλει προειδοποιήσεις σε 11 χώρες μέλη (σε όλες εκτός από την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία) επειδή δεν μετέγραψαν στην εθνική τους νομοθεσία την Οδηγία για το σύστημα αγοραπωλησίας ποσοστώσεων.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, που συντάχθηκε το 1997, έχει ήδη επικυρωθεί από 123 χώρες. Για να τεθεί όμως σε εφαρμογή πρέπει να επικυρωθεί από το 55% των χωρών που το έχουν υπογράψει, στις οποίες πρέπει να αντιστοχεί το 55% της συνολικής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να αποδεχθούν το πρωτόκολλο -για οικονομικούς λόγους,- η απόφαση της Ρωσίας είναι αυτή που θα καθορίσει και την τύχη του.

health.in.gr