Νέο ιστορικό ρεκόρ για το πετρέλαιο, στα 42,45 δολάρια το βαρέλι
Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να εκτοξεύεται στα 42,45 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από το άλμα 6% που σημείωσε την Τρίτη. Όλες οι ελπίδες πλέον στρέφονται στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ.
27
Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να εκτοξεύεται στα 42,45 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από το άλμα 6% που σημείωσε την Τρίτη.
Νωρίς σήμερα στις ασιατικές αγορές το αμερικανικό αργό ανήλθε στα 42,45 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερο επίπεδο από το 1983 όταν άρχισε η διαπραγμάτευση των συγκεκριμένων συμβολαίων στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Στη συνέχεια οι τιμές σταθεροποιήθηκαν για να υποχωρήσουν αργότερα στα 41,84 δολάρια. Το Μπρεντ υποχωρεί κατά 62 σεντς στα 38,46 δολάρια το βαρέλι.
Την Τρίτη το αμερικανικό αργό έκανε «άλμα» 6% (ή 2,45 δολάρια), καθώς η νέα τρομοκρατική επίθεση στη Σαουδική Αραβία ενισχύει τους φόβους των επενδυτών ότι η Αλ Κάιντα ενδέχεται να διαταράξει την ομαλή ροή μαύρου χρυσού από το βασίλειο, σε μία περίοδο μάλιστα όπου οι τιμές είναι ήδη αρκετά υψηλές για να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία.
Εν αναμονή του ΟΠΕΚ
Όλες οι ελπίδες πλέον στρέφονται στις αποφάσεις που θα λάβει την Πέμπτη στη Βηρυτό ο ΟΠΕΚ.
Σήμερα ο ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι η χώρα θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια τουλάχιστον, ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικά στη συγκράτηση των τιμών.
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ δήλωσε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα πρέπει να παράγουν «όσο πετρέλαιο μπορούν» τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας το μέτωπο των χωρών (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κουβέιτ) που υποστηρίζουν την αύξηση της παραγωγής.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ είπε ότι οι χώρες-μέλη του καρτέλ παράγουν σήμερα το 88% της συνολικής δυνατότητάς τους σε πετρέλαιο και ενδέχεται να αποφασίσουν να προχωρήσουν στο 100%.
«Το ποσοστό της τρέχουσας παραγωγής μας φθάνει στο 88% των δυνατοτήτων μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση του προβλήματος των τιμών του πετρελαίου» είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚ, η ημερήσια παραγωγή των χωρών-μελών ανέχρεται σήμερα σε 28 εκατ. βαρέλια, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την επίσημη ημερήσια ποσόστωση των 23,5 εκατ. βαρελιών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιουβέντους – Νάπολι 3-0: «Πάρτι» με καλεσμένους τους Παρτενοπέι
- Οι γυναίκες στο περιθώριο της υγειονομικής περίθαλψης: Χάνουν 75 εκατ. χρόνια υγιούς ζωής ετησίως
- Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σαρώσουν όλη τη χώρα – Οι «επικίνδυνες» ώρες στην Αττική
- Μα πώς μπορεί κανείς να μισεί έναν σκαντζόχοιρο; Η σκοτεινή ιστορία πίσω από ένα αξιολάτρευτο ζωάκι
- Αποστρατεύτηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. οι κουμπάρες της ΕΥΠ που δεν… μιλούσαν για το Predator
- Ο Λαφόν απέκρουσε πέναλτι του Μίχορλ (vid)


