Νέα Υόρκη: Η επιμέρους σύνθεση των λιπών που περιέχονται στο μητρικό γάλα της πρώτης περιόδου μετά την κύηση -γνωστό ως «πρωτόγαλα»- ενδέχεται να επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών στο νεογνό εντός των επόμενων μηνών, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Allergy.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ατλάντα με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Ρέισχαρντ, ανέλυσαν τα πιθανά οφέλη του πρωτογάλακτος για 218 βρέφη, εκ των οποίων 60 με σωματικό βάρος από 1.500 έως 2.500 γραμμάρια, 84 με ιστορικό ατοπίας της μητέρας και 74 με αυξημένη ανοσοσφαιρίνη στον ομφάλιο λώρο, η οποία σχετίζεται με αλλεργίες.

Το λίπος του πρωτογάλακτος δεν συνδέθηκε με την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικών εκδηλώσεων στο δέρμα σε ηλικία ενός έτους, ωστόσο το ακριβώς αντίθετο ίσχυε στην περίπτωση των υψηλών επιπέδων λινολεϊκού οξέος, ενός είδους λιπαρού οξέος.

«Τα δεδομένα της έρευνάς μας καταδεικνύουν πως περιεκτικότητα του πρωτογάλακτος ειδικά σε λινολεϊκό οξύ είναι ενδεικτική της προδιάθεσης του νεογνού στις αλλεργικές αντιδράσεις», επισημαίνει ο Δρ Ρέισχαρντ.

health.in.gr