
Αποκαθίστανται εντός των ημερών οι σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος – Φαναρίου
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή του σχεδίου ειρήνευσης στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Σύνοδος της Ιεραρχίας ενδέχεται να συγκληθεί εντός 48 ωρών, ενώ πρόβλημα αποτελεί η ημερομηνία του συλλείτουργου.
43
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή του σχεδίου ειρήνευσης στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, την επόμενη εβδομάδα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναμένεται να συγκαλέσει τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, όμως επειδή ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει σχετικά χρονοβόρες διαδικασίες σε περίπτωση που η Ιεραρχία συγκληθεί με απόφαση της ΔΙΣ, δεν αποκλείεται ο Αρχιεπίσκοπος να ορίσει μόνος του την ακριβή ημερομηνία, ακόμη και εντός 48 ωρών.
Στη συνεδρίαση θα αποφασισθεί η έκδοση ανακοινωθέντος με το οποίο η Σύνοδος θα αποδέχεται ακαίραιη την Πράξη του 1928 και θα εγγυάται το εκκλησιαστικό καθεστώς των Νέων Χωρών στο σύνολό του.
Στην Κωνσταντινούπολη, την επόμενη εβδομάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση της 12μελούς Ιεράς Συνόδου του Θρόνου, όπου θα εκτιμηθούν όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Δεν αποκλείεται ο κ. Βαρθολομαίος να εξουσιοδοτηθεί από τη Σύνοδο ώστε να μπορεί να συγκαλέσει τη Διευρυμένη Σύνοδο των Ιεραρχών του Θρόνου άμεσα και κυρίως όποτε η Εκκλησία της Ελλάδος του αποστείλει τις σχετικές αποφάσεις της.
Πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί για τους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες η ακριβής ημερομηνία για τη συνάντηση των δύο προκαθημένων στην Κωνσταντινούπολη και την τέλεση συλλείτουργου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στόχος των συνεργατών του κ. Χριστόδουλου είναι το συλλείτουργο να τελεστεί την ημέρα της Πεντηκοστής (30 Μαΐου). Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το ζήτημα ώς τις ευρωεκλογές, αφού στο συλλείτουργο θα παρευρεθεί και η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.
Όμως, μία από τις πιθανές ημερομηνίες είναι και η 11η Ιουνίου, ημέρα εορτής του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εάν το συλλείτουργο δεν πραγματοποιηθεί ώς τις ευρωεκλογές, τότε θα μεταφερθεί για τον Ιούλιο, καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία και στο Βατικανό.
Επίσης, ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι δύο προκαθήμενοι είναι η στάση που θα πρέπει να επιδείξουν έναντι των κληρικών οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης έλαβαν ακραίες θέσεις.
Την Πέμπτη, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι δύο προκαθήμενοι «είδαν ότι μια τέτοια διαμάχη δεν αξίζει ούτε στο λαό μας ούτε στην παράδοση της Εκκλησίας μας».
«Έτσι, βήμα-βήμα θα υπάρξει μια προσέγγιση. Θα συγκληθούν και τα δύο σώματα της Ιεραρχίας και από την εδώ πλευρά την ελληνική και από την πλευρά του Πατριαρχείου, ώστε να αρθούν οι αποφάσεις σε βάρος του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έδειξε άριστη διάθεση σε κάθε φάση» τόνισε.
Η κ. Γιαννάκου επισήμανε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση παρενέβη χωρίς να αναμιχθεί στα καθαυτά εκκλησιαστικά και νομικά ζητήματα, δίνοντας ένα μήνυμα και προς τις δύο πλευρές».
Καταλήγοντας, η κ. Γιαννάκου ευχήθηκε «αυτό να μην ξανασυμβεί και είμαι βέβαιη ότι αν συνεχίσει να επιδεικνύεται η ίδια καλή διάθεση δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- To Ιράν δημοσίευσε βίντεο από το ρεσάλτο στα EPAMINONDAS και FRANCESKA στο Ορμούζ
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Αρωμα εκλογών…
- Μπαρτσελόνα – Θέλτα 1-0: Στο +9 από την άσπρη βούλα – Αγωνία για Γιαμάλ
- Κύπελλο Ιταλίας: Ο τρομερός Μότα απέκρουσε τέσσερα πέναλτι και έστειλε την Λάτσιο στον τελικό
- Δ. Κουτσούμπας από τη Λέσβο: Αυτό που ζουν οι κτηνοτρόφοι είναι έγκλημα
- Ο Ίλον Μασκ αγνόησε τη γαλλική Δικαιοσύνη


