36

Η πρώτη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία σιταριού δεν θα διατεθεί στην αγορά, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Monstanto, υποχωρώντας στις αντιδράσεις καταναλωτών και αγροτών.

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η εταιρεία επικαλείται έλλειψη «ευρείας ευθυγράμμισης της βιομηχανίας» για την προώθηση των Γ.Τ δημητριακών καθώς και τη μείωση της έκτασης όπου καλλιεργείται σιτάρι στις ΗΠΑ και τον Καναδά κατά 25% τα τελευταία επτά χρόνια.

Η Γ.Τ ποικιλία σίτου Roundup Ready φέρει ένα επιπλέον γονίδιο που προσδίδει ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup της ίδιας εταιρείας. Οι γεωργοί μπορούν έτσι να ψεκάζουν τις εκτάσεις τους χωρίς να βλάπτουν την ίδια την καλλιέργεια. Σύμφωνα με την Monstanto, το Roundup Ready θα αύξανε επίσης τη συγκομιδή κατά 15%.

Όμως οι καλλιεργητές είναι απρόθυμοι να στραφούν στο Roundup Ready, καθώς το καταναλωτικό κοινό συνδέει στενά το σιτάρι με το ψωμί και τη διατροφή -οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σόγιας, καλαμποκιού και βαμβακιού που διατίθενται σήμερα προορίζονται κυρίως για ζωοτροφές ή για πρόσθετα τροφίμων.

Η Ιαπωνία και άλλοι αγοραστές αμερικανικών σιτηρών δηλώνουν επίσης απρόθυμοι στο να εισάγουν γενετικά τροποποιημένες σοδειές, μεταξύ άλλων επειδή δεν βλέπουν σημαντικό όφελος.

Η επένδυση της Monsanto στο σιτάρι για το οικονομικό έτος 2004 ήταν μόλις πέντε εκατ, δολάρια, λιγότερο από 1% των κονδυλίων που διαθέτει η εταιρεία για έρευνα και ανάπτυξη. Έκπρόσωποί της δήλωσαν πάντως ότι το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι ίσως κυκλοφορήσει αργότερα στο μέλλον, όταν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.

Την ανακοίνωση της εταιρείας υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό σύνδεσμοι καταναλωτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Η Monsanto συνάντησε την πραγματικότητα της απόρριψης τόσο από τους αγρότες όσο και από τους καταναλωτές και συνειδητοποιεί ότι βασικά κανείς δεν θέλει αυτό το πράγμα» σχολίασε ο Τζο Μέντελσον, νομικός διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων. «Είναι σε πλήρη υποχώρηση» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ