
Το ρομπότ Opportunity ετοιμάζεται για κατάβαση σε θεαματικό αρειανό κρατήρα
Το Opportunity, το ένα από τα δίδυμα ρομπότ που εξερευνούν τον Αρη, ετοιμάζεται να κατέβει την πλαγιά ενός κρατήρα σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου για να αναζητήσει και άλλες ενδείξεις νερού. Το εξάτροχο όχημα θα διακινδυνεύσει να παραμείνει εκεί για πάντα.
36
Το Opportunity, το ένα από τα δίδυμα ρομπότ που εξερευνούν τον Αρη από τον Ιανουάριο, ετοιμάζεται να κατέβει την πλαγιά ενός κρατήρα σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου για να αναζητήσει και άλλες ενδείξεις νερού. Το εξάτροχο όχημα, που χρειάστηκε τρεις εβδομάδες για να φτάσει στην κοιλότητα, θα διακινδυνεύσει να παραμείνει εκεί για πάντα.
Ο Κρατήρας Αντοχή, όπως τον ονόμασαν οι επιστήμονες της NASA, έχει διάμετρο περίπου 120 μέτρα και βάθος 20 -σύμφωνα με τους υπεύθυνους της αποστολής, είναι το πιο εντυπωσιακό τοπίο που έχει αντικρίσει το ρομπότ. Όμως αν το Opportunity φτάσει μέχρι τον πυθμένα του, ίσως δεν μπορέσει να αναρριχηθεί και πάλι στην επιφάνεια.
Οι υπεύθυνοι της αποστολής θέλουν όμως να μελετήσουν τον γκρεμό που περιβάλλει την τεράστια κοιλότητα. Ο κρατήρας αποτελεί ένα παράθυρο στο γεωλογικό παρελθόν του Αρη: Οι πλαγιές του αποτελούνται από διαδοχικά στρώματα εδάφους που αποτέθηκαν εκεί στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών και ίσως κρύβουν νέες εκπλήξεις.
Ο κρατήρας βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο όπου το ρομπότ προσεδαφίστηκε τον Ιανουάριο. Πριν από περίπου ένα μήνα, το Opportunity διαπίστωσε, μελετώντας έναν μικρότερο κρατήρα, ότι η Ισημερινή Πεδιάδα του Αρη (Meridiani Planum) ήταν κάποτε μια ρηχή θάλασσα αλμυρού νερού, που θα μπορούσε ίσως να έχει φιλοξενήσει ζωή.
Το Opportunity και το πανομοιότυπο Spirit, που εξερευνά την άλλη πλευρά του πλανήτη, έχουν ολοκληρώσει τη βασική τους αποστολή, διάρκειας ενός μήνα, και θα συνεχίσουν να περιηγούνται στο εξωγήινο τοπίο τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οικονομικών φόρουμ Δελφών: Συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση
- ΗΠΑ: Δικαστής αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της προσφυγής του Τραμπ εναντίον της αμερικανικής εφορίας
- Greece Expands List of Protected ‘Untouched Beaches’
- «Ξέσπασε» ο Γκουαρντιόλα με τις τιμές των εισιτηρίων του Μουντιάλ: «Το ποδόσφαιρο είναι για τους φιλάθλους»
- Κεφαλονιά: Για απάτη είχε μηνυθεί από πρώην πελάτη του ο 66χρονος που μιλούσε με τη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ
- ΣΥΡΙΖΑ για ρεπορτάζ in: Πόσο καιρό θα κάνει τον «ψόφιο κοριό» για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης;

