53

Αντίθετοι σε κάθε ιδέα επαναφοράς του αντικειμενικού προσδιορισμού στη φορολογία των μικρομεσαίων εταιριών δηλώνουν οι εμποροβιοτέχνες, εκφράζοντας φόβους για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα την Παρασκευή, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) επισημαίνει την αντίθεση της στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, που διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες, και αφορούν την επαναφορά των μοναδικών συντελεστών φορολογίας των κερδών.

Τις θέσεις αυτές αναμένεται να αναλύσει η ΓΣΕΒΕΕ το Σαββατοκύριακο, κατά τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας. Ο γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Ν.Σκορίνης δήλωσε στην εφημερίδα ότι το καθεστώς των αντικειμενικών κριτηρίων «ταλαιπώρησε επί σειρά ετών δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ορισμένες από τις οποίες αναγκάστηκαν να κλείσουν».

Την ίδια ώρα, οι φοροτεχνικοί σημειώνουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την επαναφορά του προηγούμενου μοντέλου.

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα σημαντικά περιορισμένα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με πέρσι, εξηγούνται κυρίως από το γεγονός ότι οφείλονται στις μεγαλύτερες δαπάνες που επικαλούνται, χωρίς να είναι βέβαιο ότι αυτές έχουν πραγματοποιηθεί. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών μέσω ανώτερου παράγοντα εξέφρασε τη σκέψη να επανέλθει ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των κερδών των επιχειρήσεων.

Πάντως, όπως τονίζεται από τους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο θα συζητηθεί στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, και θα υιοθετηθεί αφου θα έχει προηγηθεί διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ