71

Η απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία όσων συναλλάσονται με τον ΟΑΕΔ, αποτελεί το βασικό στόχο του νέου διοικητή του Οργανισμού, Γιώργου Βερναρδάκη.

Κατά την ακρόασή του από τα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι η ρήση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή «να τελειώνει ο πολίτης με δυο-τρία χαρτιά», θα υλοποιηθεί σύντομα.

Ο προταθείς από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο για τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ, έλαβε τις θετικές ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, τις αρνητικές του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ ψήφισαν «λευκό».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι υπήρξαν φαινόμενα αυθαιρεσίας υπαλλήλων σε βάρος πολιτών, τα οποία θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότερο έλεγχο. Προανήγγειλε επίσης ότι θα ζητήσει τη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διασταύρωση των στοιχείων του ΟΑΕΔ με αυτά του ΙΚΑ, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο να εγγράφονται εργαζόμενοι στον οργανισμό ως άνεργοι.

Αναφερόμενος στο ύψος της ανεργίας, ο κ. Βερναρδάκης δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να υπάρχει καλύτερη δειγματοληψία. «Η έρευνα του 2001 αποδείχθηκε ότι έγινε με 1.000 ερωτηματολόγια, αντί των αναγκαίων 30.000» είπε ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ.

Ερωτηθείς δε για τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ), ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι σχετικές δεσμεύσεις προς την ΕΕ. Είπε επίσης ότι στα 67 ΚΠΑ που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα προστεθούν και άλλα, ώστε να φθάσουν στα 78-80 και ότι στο υπάρχον προσωπικό (500) θα προστεθούν άλλοι 300 εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Ο κ. Βερναρδάκης είναι εκπαιδευτικός, μετείχε στο ΔΣ του ΟΑΕΔ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων και διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ