51

Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών προέβησαν την Τρίτη σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 47 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο και ειδικότερα στην περιοχή του συμπλέγματος των νησιών Αγαθονήσι, Φούρνοι και Φαρμακονήσι.

Εκτιμήσεις αρμοδίων επιτελών απέδωσαν τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου στη χαμηλή νέφωση που επικρατούσε στη συγκεκριμένη περιοχή καιπου είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο των τουρκικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ελιγμών.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα έξι τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Όπως έγινε γνωστό ένα από τα έξι τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένο.

ΑΠΕ