28

Ανανεωμένη σε μεγάλο βαθμό θα είναι η νέα Βουλή, εμπλουτισμένη με πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και ηλικιακά νεώτερη. Η σταυροδοσία στις εκλογές έκρυβε πολλές εκπλήξεις, αφού πολλά ηχηρά ονόματα, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής.

Ανάμεσα στους γνωστούς πολιτικούς που δεν θα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο είναι οι Π.Φασούλας, Γ.Καψής, Β.Κοντογιαννόπουλος, Ν.Μπίστης, Αν.Μαντέλης, Θ.Τσουκάτος, Γ.Δασκαλάκης, Ελ.Ανουσάκη, Λ.Οικονόμου, Λ.Βερυβάκης, Π.Κρητικός, Π.Φωτιάδης, Ν.Γκεσούλης Αλ.Παπαδόγγονας, Σ.Κούβελας, Μ.Κοντού, Μ.Καρά, κ.ά.

Ίσως οι μεγαλύτερη έκπληξη σε επίπεδο προσώπων είναι η διαφαινόμενη μη εκλογή του Γεράσιμου Αρσένη από το ΠΑΣΟΚ και του Αχιλλέα Καραμανλή από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά το πρώην κυβερνών κόμμα, οι κάλπες έβγαλαν κυριολεκτικά «νέο ΠΑΣΟΚ», αφού μεγάλα ονόματα υποχώρησαν σε αριθμό σταυρών, ενώ δύο πρώην υπουργοί (Γιώργος Δρυς, Νίκος Σηφουνάκης) και δέκα υφυπουργοί έχασαν τις έδρες τους.

Συνολικά, το 38% από όσους μετείχαν στο τελευταίο κυβερνητικό σχήμα δεν κατάφερε να εκλεγεί. Αντιστοίχως, το ποσοστό ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι 42%, αφού 49 από τις 117 έδρες της ΚΟ καταλαμβάνουν νέοι βουλευτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια τύχη με τους δέκα υφυπουργούς της τελευταίας κυβέρνησης είχαν ορισμένα μέλη των κυβερνήσεων της τελευταίας 11ετίας. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι Στ.Μανίκας, Τ.Μαντέλης, Λ.Τζαννής, Λ.Αποστολίδης, Δ.Αποστολάκης, Γ.Ζαφειρόπουλος κ.ά.

Κάμψη της εκλογικής τους απήχησης εμφανίζουν και ορισμένα στελέχη που θεωρούνται ταυτισμένα με το κυβερνητικό προφίλ των τελευταίων ετών. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι πρώην υπουργοί Γ.Πασχαλίδης, Χρ.Πρωτόπαπας, Γ.Παπαντωνίου κ.ά.

Κάμψη εμφανίζουν και ορισμένα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Ακης Τσοχαταζόπουλος. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι αυτή η κάμψη σχετίζεται με την άνοδο στελεχών που συμβολίζουν την ανανέωση, όπως η Μιλένα Αποστολάκη, και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στην Α Θεσσαλονίκης, άλλωστε, εκρηκτική ήταν η άνοδος του Χ.Καστανίδη.

Πιο δυναμική από ποτέ είναι, τέλος, η παρουσία των γυναικών στη νέα Βουλή, όπου θα συμμετέχουν 39 κυρίες -οκτώ περισσότερες από το 2000, οπότε είχε σημειωθεί το προηγούμενο ρεκόρ. Σημειώνεται ότι στα ψηφοδέλτια συμμετείχαν 309 γυναίκες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ