71

Από αμίαντο κινδυνεύουν να μολυνθούν, σύμφωνα με στελέχη του Δημόκριτου, οι εργαζόμενοι στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, στην οδό Ακαδημίας 3 στην Αθήνα. Οι εργασίες απομάκρυνσης του καρκινογόνου υλικού, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, γίνονται χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Όπως αναφέρει την Πέμπτη η εφημερίδα Τα Νέα, το συνεργείο εργασιών δεν φορά ειδικές μάσκες και φόρμες, δεν απομονώνει το χώρο και δεν χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία. Εξαιτίας των παραπάνω, τονίζουν οι ειδικοί, υπάρχει κίνδυνος ο αμίαντος να διασκορπιστεί στην ατμόσφαιρα του κτιρίου και να τον εισπνέουν τόσο οι εργάτες του κτιρίου όσο και οι εργαζόμενοι.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγάλος, ειδικά από τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο αμίαντος έχει επισήμως αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως καρκινογόνο υλικό. Οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα, αμιάντωση (φλεγμονή του πνεύμονα), κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζώκοτα (μεμβράνη που καλύπτει τους πνεύμονες) και του περιτοναίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπτώματα των ασθενειών εκδηλώνονται ύστερα από 15-20 χρόνια, επειδή οι πνεύμονες δεν μπορούν να αποβάλλουν τον αμίαντο. Κατώτατο όριο ασφαλείας για την έκθεση στον εισπνεόμενο αμίαντο δεν υπάρχει, πράγμα που σημαίνει ότι, αρκεί ακόμα και μια μικρή δόση να εισπνεύσει κάποιος και μπορεί να ασθενήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ