Αθήνα:Το 60% των συσκευασμένων τροφίμων περιέχει παράγωγα σόγιας και καλαμποκιού, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», που δημοσίευσε η εφημερίδα «Έθνος».


Όπως επισημαίνει ο διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου Nίκος Kατσαρός, το 1995 καλλιεργούνταν μόλις πέντε εκατομμύρια στρέμματα με μεταλλαγμένα σε όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα φτάνουν τα 600 εκ. στρέμματα.

Το φαινόμενο προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες, καθώς οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον είναι απρόβλεπτες. Παράλληλα, η έλλειψη εμπεριστατωμένων ερευνητικών συμπερασμάτων και οι διιστάμενες απόψεις που εκφράζονται κατά καιρούς, έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσπιστία του κοινού απέναντι στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Ο κ. Κατσαρός υπογράμμισε επίσης την έλλειψη επαρκούς σήμανσης στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και ανέφερε πως η χώρας μας εισάγει 500.000 τόνους μεταλλαγμένης σόγιας από τις HΠA και την Aργεντινή, που χρησιμοποιούνται κύρια για ζωοτροφές.

Ωστόσο, τόνισε πως μεταλλαγμένη σόγια υπάρχει περίπου στο 70% των συσκευασμένων τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από όπου και σερβίρονται στο πιάτο μας.

Τα γενετικά τροποποιημένα συστατικά υπάρχουν σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, από τη μαργαρίνη και τις σοκολάτες μέχρι τα σοκολατούχα προϊόντα και τις παιδικές τροφές, ενώ το 25% των τροφίμων που τρώμε περιέχει γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.

Πρόσφατα η χώρα μας εφάρμοσε την οδηγία της Eυρωπαϊκής Ένωσης για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, βάσει της οποίας είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ύπαρξης μεταλλαγμένου συστατικού σε κάθε τρόφιμο που περιέχει κάτι τέτοιο σε ποσοστό άνω του 0,9%.

«Το 0,9% είναι ένας συμβατικός δείκτης», εξηγεί ο κ. Kατσαρός. «Αφενός γιατί δεν έχουν γίνει συστηματικές επιστημονικές έρευνες, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο ποσοστό περιεκτικότητας στα τρόφιμα βλάπτουν την υγεία τα μεταλλαγμένα. Και αφετέρου διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το 0,9% αφορά το συνολικό ποσοστό μεταλλαγμένων σε ένα τρόφιμο ή το κάθε συστατικό ξεχωριστά. Για παράδειγμα, σε έναν μπακλαβά υπάρχει ποσοστό 0,9% μεταλλαγμένου στο αλεύρι, 0,9% στη ζάχαρη, 0,9% στη μαργαρίνη. Επομένως το 0,9% υπολογίζεται επί τρία».

«Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι απρόβλεπτες», καταλήγει ο κ. Kατσαρός. «Από τις άμεσες επιπτώσεις, έχουν παρατηρηθεί αλλεργικά φαινόμενα και μείωση της αντίστασης του οργανισμού. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.

Οι εργαστηριακές έρευνες δεν μπορούν μέχρι στιγμής να διαγνώσουν τις πιθανές επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς επίσης σε ζώα και φυτά. Ωστόσο, εκεί που αναμφισβήτητα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις θα είναι στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. Αυτή είναι και η βασική μου αντίρρηση στη χρήση των μεταλλαγμένων προϊόντων».

Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr