Νέα Υόρκη: Η επιλογή αυστηρής δίαιτας με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν αποτελεί την ιδανικότερη λύση για τα υπέρβαρα άτομα που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι, η επιλογή της κατανάλωσης τροφών με μέση ποσότητα λιπαρών ουσιών είναι σαφώς προτιμότερη, αφού, όπως αποδείχθηκε, το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού βελτιώνεται περισσότερο σε μια λιγότερο «ακραία» δίαιτα.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 53 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα και από τα δύο φύλα, ηλικίας από 20 έως 67 ετών, τα οποία χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες.


Τα μέλη της πρώτης ομάδας ακολούθησαν δίαιτα με τροφές χαμηλών λιπαρών, ενώ τα μέλη της δεύτερης μια πιο ήπια δίαιτα με τροφές που περιείχαν μέτριες ποσότητες λιπαρών ουσιών.

Στο πλαίσιο της δίαιτας με χαμηλά λιπαρά, οι υδατάνθρακες αντικατέστησαν τις θερμίδες που προέρχονται από τα κορεσμένα λίπη και στο πλαίσιο της δίαιτας με μέση κατανάλωση λιπαρών τα μονοακόρεστα λίπη αντικατέστησαν τα κορεσμένα.

Όπως διαπιστώθηκε, την περίοδο της έρευνας τα άτομα και των δύο ομάδων ελάττωσαν σημαντικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, ωστόσο τα άτομα που ακολουθούσαν τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών σημείωσαν πτώση της καλής χοληστερόλης (HDL) σε ποσοστό 12%.

Όταν, μετά την απώλεια του επιθυμητού βάρους, τα άτομα και των δύο ομάδων εισήλθαν στη φάση της συντήρησης, τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών παρουσίασαν άνοδο των τριγλυκεριδίων και πτώση της καλής χοληστερόλης, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στα μέλη της ομάδας που ακολούθησε δίαιτα με τροφές που περιείχαν μέση ποσότητα λιπαρών ουσιών.

«Όπως αποδεικνύεται, παρότι η απώλεια βάρους βελτιώνει σημαντικά το λιπιδαιμικό προφίλ, η επιλογή μιας δίαιτας με μέση κατανάλωση λιπαρών ουσιών μειώνει αποτελεσματικότερα τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.


«Μικρές ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, φαίνεται να είναι ωφέλιμες.» συμπληρώνει ο ίδιος.

health.in.gr