28

Απαγχονισμένος στο κελί του, στις φυλακές Γουέικφιλντ του Γιορκσάιρ, βρέθηκε την Τρίτη ο 57χρονος Βρετανός γιατρός Χάρολντ Σίπμαν, ένας από τους μεγαλύτερους κατά συρροήν δολοφόνους στην ιστορία, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τον θάνατο τουλάχιστον 215 ασθενών του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία.

Ο Σίπμαν, επονομαζόμενος και «Δρ θάνατος», καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2000 σε ισόβια. Είχε δολοφονήσει τουλάχιστον 215 ασθενείς του και θα είχε δολοφονήσει άλλους 45 αν δεν είχε στο μεταξύ αποκαλυφθεί η δράση του. Η δικαστής Τζάνετ Σμιθ, η οποία προΐστατο της έρευνας, δήλωσε ότι ο Σίπμαν άρχισε το αποτρόπαιο έργο του το 1975, μόλις ένα χρόνο αφότου άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού στο δυτικό Γιορκσάιρ.

Ο Σίπμαν, που είχε τη φήμη ενός ευπόληπτου οικογενειακού γιατρού πριν αποκαλυφθεί η εγκληματική δράση του, καταδικάστηκε 15 φορές σε ισόβια για το θάνατο 15 ηλικιωμένων γυναικών με σοβαρά προβλήματα υγείας, στις οποίες είχε χορηγήσει θανατηφόρες δόσεις ηρωίνης. Σύμφωνα με το πόρισμα της Σμιθ, τα περισσότερα από τα θύματά του ήταν ηλικιωμένα. Από αυτά τα 171 ήταν γυναίκες και τα 44 άνδρες, ηλικίας 41 έως 93 ετών.

Σε κυβερνητική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα ένα χρόνο μετά την καταδίκη του αναφέρεται ότι ήταν ύποπτος για τη δολοφονία 297 ασθενών σε διάστημα 20 ετών. Τα στοιχεία φέρνουν τον Σίπμαν πίσω ακριβώς από τον μεγαλύτερο κατ εξακολούθηση δολοφόνο της σύγχρονης ιστορίας, τον Κολομβιανό Πέντρο Αρμάντο Λόπεζ, γνωστό ως «Τέρας των Ανδεων», ο οποίος είχε θεωρηθεί ύποπτος για τη δολοφονία περίπου 300 κοριτσιών στη Λατινική Αμερική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό