30

Με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε τη Δευτέρα ο Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τεχεράνη. Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ συζήτησε θέματα που αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Ισπανός αξιωματούχος θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της χώρας Μοχάμαντ Χαταμί και στη συνέχεια θα μεταβεί στην περιοχή της πόλης Μπαμ, που επλήγη από τον πρόσφατο σεισμό.

Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ επανέλαβε στον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ιράν, ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η χώρα χειρίζεται θέματα που αφορούν στο πυρηνικό της πρόγραμμα και στα ανθρώπινα δικαίωματα.

Παράλληλα, η ΕΕ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και τις πρωτοβουλίες της Τεχεράνης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν διαβεβαιώνει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι άψογες και ζητεί την άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές συνομιλίες άρχισαν το 2001, αλλά διακόπηκαν όταν η ΕΕ έθεσε σειρά όρων που έπρεπε να εκπληρώσουν οι Ιρανοί για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Μεταξύ των όρων και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ιράν πάντως απορρίπτει τους όρους που θέτουν οι Ευρωπαίοι για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press