Λονδίνο: Το συστατικό στο οποίο οφείλεται η χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου ίσως αποτελεί το καλύτερο «όπλο» για την καταπολέμηση του υπερανθεκτικού βακτηρίου MRSA, το οποίο προκαλεί ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, σύμφωνα με μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Journal of Biomedical Science.


Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου με επικεφαλής τον Δρ Ρον Κάτλερ ανακάλυψε ότι το συστατικό allicin που περιέχεται στο σκόρδο και του δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, στάθηκε ικανό να αντιμετωπίσει ακόμα και τα πιο ανθεκτικά στελέχη του βακτηρίου ΜRSA (Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη), το οποίο ευθύνεται για περισσότερους από 2.000 θανάτους ετησίως στα βρετανικά νοσοκομεία.


Το βακτήριο MSRA αν και δεν απειλεί τους φορείς, μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού και δια της αφής και μπορεί να προκαλέσει θανάσιμες λοιμώξεις σε ανασοκατασταλμένους ασθενείς, στους ηλικιωμένους, στα νεαρά άτομα και στους λήπτες χειρουργικών μοσχευμάτων.


Με αφορμή λοιπόν τα πρώιμα θετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει ήδη κλινικές δοκιμές διάρκειας έξι μηνών σε δείγμα 200 εθελοντών, περιλαμβανομένων ασθενών και νοσηλευτών.


«Ελπίζουμε το φαρμακευτικό σκεύασμα που θα προκύψει με βάση το allicin να χορηγείται τόσο στους εργαζόμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε να προλαμβάνεται η μετάδοση του βακτηρίου, όσο και τους ίδιους τους ασθενείς. Βέβαια πρωταρχικός στόχος είναι ο περιορισμός της μετάδοσης», επισημαίνει με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Κάτλερ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το βακτήριο MRSA έχει κυριολεκτικά προκαλέσει πανικό στα συστήματα υγείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών καθώς τα υπάρχοντα αντιβιοτικά αποδεικνύονται ανίσχυρα να το καταστείλουν. Ίσως το σκόρδο να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο στη μάχη των ιατρών κατά των υπερανθεκτικών νοσοκομειακών βακτηρίων.

health.in.gr