Μίσιγκαν: Η μυκητιασική κολπίτιδα μιας γυναίκας δεν επανεμφανίζεται μέσω της σεξουαλικής επαφής με έναν άνδρα, ακόμη και αν ο τελευταίος είναι ο ίδιος φορέας μυκήτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Women’s Health.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 148 γυναίκες που είχαν εμφανίσει αιδιοκολπίτιδα από μύκητες καθώς και 78 εκ των συντρόφων των ιδίων γυναικών.

Καθεμιά από τις γυναίκες εξετάστηκε από έναν ιατρό, ο οποίος πήρε δείγματα από τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας, το αιδοίο, τη γλώσσα αλλά και τον ορθό των γυναικών.

Αντιστοίχως, οι άνδρες υποβλήθηκαν σε τεστ ούρων, κοπράνων, σπέρματος αλλά και σε έλεγχο της γλώσσας. Μετά τις εξετάσεις, οι γυναίκες ακολούθησαν κατάλληλη αγωγή, ενώ τους ζητήθηκε να επανέλθουν για εξετάσεις έπειτα από δύο, τρεις, 24 εβδομάδες και ένα χρόνο, αντίστοιχα.


Επιπλέον, τους ζητήθηκε να επισκέπτονται τον ιατρό τους κάθε φορά που διαπίστωναν συμπτώματα μόλυνσης, όπως κνησμό ή άσχημη οσμή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά τις επισκέψεις των γυναικών στις δύο εβδομάδες και στον ένα μήνα καμία από τις γυναίκες δεν είχε συμπτώματα λοίμωξης. Ωστόσο, ποσοστό 20% είχαν στις πρώτες δύο εβδομάδες θετική καλλιέργεια για την παρουσία του μύκητα Candida, ο οποίος προκαλεί τη μόλυνση, και 29% στον ένα μήνα.

Όπως αποκαλύφθηκε, όμως, καμία από αυτές τις γυναίκες δεν είχε πιθανότητες να προσβληθούν εκ νέου από κάποιο μύκητα εντός του επόμενου έτους και μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Μεταξύ των ανδρών, οι μισοί ήταν φορείς της Candida στη γλώσσα και στα κόπρανα και μικρότερος αριθμός στα ούρα και στο σπέρμα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια σύνδεση ανάμεσα στην Candida που ανακαλύφθηκε στα ανδρικά δείγματα και στον αντίστοιχο που βρέθηκε στα γυναικεία.

Επιπλέον, όταν μελετήθηκαν οι σεξουαλικές δραστηριότητες των εθελοντών, αποκαλύφθηκε πως όσες γυναίκες είχαν εμφανίσει υποτροπή της λοίμωξης, είχαν αφεθεί σε στοματογεννετική επαφή από το σύντροφό τους.

Μάλιστα, η στοματογενετική επαφή, που προϋποθέτει την επαφή των γυναικείων γεννητικών οργάνων με τη σίελο, αποδείχθηκε ο πιο επικίνδυνος παράγοντας, ανεξαρτήτως αν είχαν ή όχι βρεθεί μύκητες στο στόμα του άνδρα συντρόφου.

Τέλος, παράγοντες όπως η ηλικία της συντρόφου κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ο συνολικός αριθμός των ερωτικών συντρόφων, η συχνότητα της συνουσίας και η πρωκτική επαφή δεν επηρέαζαν με κάποιο τρόπο το ενδεχόμενο υποτροπής της λοίμωξης.

health.in.gr