Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει τον οργανισμό του εμβρύου από το διαβήτη τύπου Ι, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.


Ομάδα επιστημόνων από το Health Sciences Center του Πανεπιστημίου του Κολοράντο επιχείρησαν να διαπιστώσουν κατά πόσον η λήψη βιταμίνης D, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων επηρεάζει την αυτοάνοση προσβολή των νησιδίων του παγκρέατος στο έμβρυο.

Για το λόγο αυτό πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 233 μητέρες, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις διατροφικές συνήθειες των τελευταίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το βαθμό επιρροής που είχαν στον οργανισμό των εμβρύων.

Ταυτόχρονα, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τέσσερα συνεχή χρόνια τα ίδια τα παιδιά, ώστε να εντοπίσουν κατά πόσον ο οργανισμός τους ανέπτυσσε αντισώματα ενάντια στην ινσουλίνη ή τις πρωτεΐνες των νησιδίων.

Στην πορεία της έρευνας, 16 παιδιά εμφάνισαν κάποιας μορφή αντισωμάτων. Όπως διαπιστώθηκε, η λήψη βιταμίνης D από τις τροφές που κατανάλωναν οι γυναίκες – και όχι από συμπληρώματα – ελάττωνε την πιθανότητα αυτοάνοσης προσβολής των νησιδίων του παγκρέατος στο έμβρυο.

Η μέση ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D από τις μητέρες που είχαν παιδιά με τάση για ανάπτυξη διαβήτη τύπου Ι ήταν περίπου 167,6 μονάδες, όταν η αντίστοιχη για εκείνες που έφεραν έμβρυα που ήταν περισσότερο «θωρακισμένα» έναντι της νόσου ήταν περίπου 252,3 μονάδες.

Όσον αφορά τα αιτία για την οποία τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν είχαν αντίστοιχη ευεργετική δράση έναντι της βιταμίνης που περιέχεται στις τροφές, πιθανότατα αποδίδονται στο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο απορροφώνται οι δυο μορφές από τον οργανισμό ή ακόμη και σε κάποιο ιδιαίτερο θρεπτικό συστατικό της φυσικής βιταμίνης D.

health.in.gr