
Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2004
Τη θέση ότι ο προϋπολογισμός του 2004 είναι υπέρ της ανάπτυξης εξέφρασε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εμ.Μπεντενιώτης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Γ.Αλογοσκούφης, ενώ άμεση ήταν η απάντηση του Ν.Χριστοδουλάκη.
43
Ο προϋπολογισμός του 2004 είναι υπέρ της ανάπτυξης, της κοινωνίας και της απασχόλησης τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ.Μπεντενιώτης κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης που ξεκίνησε στη Βουλή, την Πέμπτη.
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «μετά την αποτυχία της παροχολογίας, το επόμενο επεισόδιο στο φαύλο αυτό κύκλο είναι η διαδοχολογία».
Όπως υποστήριξε ο κ. Μπεντενιώτης, ο προϋπολογισμός του 2004 είναι «αναπτυξιακός», γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 4,2%, «απασχόλησης» γιατί το 2004 η ανεργία θα πέσει στο 8% και «κοινωνικός» γιατί περιλαμβάνει όλα τα μέτρα του «κοινωνικού πακέτου» κόστους 2,3 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι «είναι προϋπολογισμός Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί αποτυπώνει αξιόπιστα τη χρηματοδότηση των Ολυμπιακών υποδομών».
Ο κ. Μπεντενιώτης επισήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2004 δεν υπεισέρχεται «κανένας νέος φορολογικός συντελεστής και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 98,5% του ΑΕΠ».
Επίσης, τόνισε ότι ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενσωμάτωσή της στους μισθούς, στην επιτάχυνση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, στην ενίσχυση της κινητικότητας και προσαρμοστικότητας στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση των αγορών και στην αύξηση της απασχόλησης και ενδυνάμωσή της.
Αλογοσκούφης: «Πρέπει να ντρέπεται η κυβέρνηση»
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «βλέποντας ότι δεν μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα, ετοιμάζεται να προβάλλει νέο υποψήφιο πρωθυπουργό».
«Οι εσωτερικές διεργασίες και η αντικατάσταση του επικεφαλής του καθεστώτος με κάποιον από τους υποτελείς του ούτε ανανέωση συνιστούν ούτε ελπίδα στη χώρα προσφέρουν» τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.
Αναφερόμενος στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου και εμφανίζουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού να ξεπερνάει τα 7,2 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 6,2 δισ ευρώ, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «από μόνα τους τα στοιχεία αρκούν για να αποδειχθεί ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να αποσυρθεί».
«Πρέπει να ντρέπεται η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό, που δεν συμβαδίζει με όσα συμβαίνουν στην οικονομία. Αυτοί οι 11 μήνες αποδεικνύουν τη σαθρή βάση του προϋπολογισμού του 2003» υποστήριξε.
Επισήμανε, ακόμη, ότι ο προϋπολογισμός αμφισβητείται ευθέως από την Κομισιόν και άλλους διεθνείς οργανισμούς και θα έχει μεγάλα προβλήματα υλοποίησης με τη σημερινή του μορφή, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι εφαρμόζει καθεστωτικές πρακτικές.
Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε με καθεστωτικό τρόπο το Χρηματιστήριο και τις ελληνοποιήσεις στις εκλογές του 2000 και χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού για να συντηρεί τον κομματικό της στρατό, ενώ παράλληλα έχει χρηματοδοτήσει με χρήματα του ελληνικού λαού την ανάπτυξη μίας σειράς από κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις που συνδέονται και με μέσα ενημέρωσης που την στηρίζουν.
Έβερτ: Δεν αξίζει να συζητάμε τον προϋπολογισμό
Σε δήλωση του και με αφορμή τη «μεγάλη απόκλιση» στα δημοσιευθέντα στοιχεία του προϋπολογισμού, ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Μ.Έβερτ εκτιμά ότι «δικαίως είχαμε ζητήσει να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2003. Από την ώρα που δεν μπορεί να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του 2003, στον αέρα βρίσκεται και ο προϋπολογισμός του 2004, διότι στηρίζεται σε λανθασμένη βάση».
Δεν αξίζει να συζητάμε αυτόν τον προϋπολογισμό, κατέληξε ο κ. Έβερτ.
Απάντηση Χριστοδουλάκη
Απαντώντας στον κ. Αλογοσκούφη σχετικά με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο Ν.Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε ότι «ο τακτικός προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά μέσα στα όρια των προβλέψεων και το έλλειμμα θα κλείσει όπως έχουμε αναγράψει στον προϋπολογισμό».
Κατήγγειλε εξάλλου τη Νέα Δημοκρατία για μονότονη επανάληψη καταγγελιών και καταστροφολογίας, χωρίς να παρουσιάζει ούτε μία θέση ή επιχείρημα.
Επίσης, παρέθεσε σημερινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία στη διετία 2001-2002 η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία σημείωσαν βελτίωση της τάξεως του 5% στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, έτσι ώστε το 2002 στην Ελλάδα το βιοτικό επίπεδο αντιστοιχούσε στο 71% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Τέλος, αναφέρθηκε και στη διεθνή έκθεση κατά της διαφθοράς, όπου η Ελλάδα μαζί με άλλες τέσσερις χώρες αναφέρεται ότι έχουν βελτιώσει την εικόνα της δημόσιας διοίκησής τους.
ΚΚΕ: Σε βάρος των εργαζομένων ο προϋπολογισμός
Για το ΚΚΕ ο προϋπολογισμός δεν είναι ζήτημα τεχνοοικονομικό αλλά πολιτικό. Και τον κρίνει με κριτήριο ποια συμφέροντα αυτός εξυπηρετεί, σημείωσε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.
Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις του προϋπολογισμού, ο κ. Τζέκης τόνισε ότι αυτές είναι επιλογές του Συμφώνου Σταθερότητας, της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας και «υπηρετούν την άνοδο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε βάρος του εργαζόμενου λαού».
Αφού κατέγραψε τα προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Τζέκης είπε ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με κακόγουστες σκηνοθετημένες εξορμήσεις για την τηλεόραση, ούτε με δήθεν συμφωνίες κυρίων, αλλά με πολιτική ελέγχων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
Ως παράδειγμα αδυναμίας της κυβέρνησης να ασκήσει τέτοια πολιτική έφερε την άρση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κ.Κουλούρη των προστίμων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του.
Λαφαζάνης: Αιχμάλωτος των νεοφιλελεύθερων δογμάτων ο προϋπολογισμός
«Προεκλογικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αιχμάλωτο των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, που ακολουθεί το μεταλλαγμένο, μετασοσιαλιστικό κυβερνητικό κομμα» χαρακτήρισε το σχέδιο προϋπολογισμού ο γενικός εισηγητής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο και για «δεύτερο μικρότερο προϋπολογισμό, που βρίσκεται κάτω από το τραπέζι και εξυπηρετεί πελατειακές και κομματικές σκοπιμότητες» και ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει τους ειδικούς λογαριασμούς στη Βουλή.
Αναφέρθηκε επί μακρόν και στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων λέγοντας ότι έχουν τριπλασιαστεί οι δαπάνες ασφάλειας. Εκτίμησε ότι «οι ξέφρενοι και ανεξέλεγκτοι ρυθμοί των δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για έργα τα περισσότερα των οποίων είναι μιας χρήσης, θα κοστίσουν βαρύτατα στην ανάπτυξη και τον ελληνικό λαό».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Χωρίς τον «αποδιοπομπαίο τράγο» Όρμπαν, ίσως ήρθε η ώρα για την ΕΕ να φτάσει στην ρίζα των προβλημάτων της
- Stoiximan GBL: Αυτά είναι τα ζευγάρια των πλέι οφ – Ξεχωρίζει το ΑΕΚ – Άρης
- Τραμπ: Δεν ξέρουμε ποιος ηγείται του Ιράν – Αραγκτσί: Δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ είναι σοβαρές στην διπλωματία
- Κρήτη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο με τον 40χρονο αφού έχει δολοφονήσει τη 43χρονη
- Ο ΟΦΗ έκανε την ανατροπή (2-1) στον τελικό Κυπέλλου με τον Νους! (vids)
- Μετά το Baby Reindeer – Αδυσώπητο, ωμό και βίαιο, το Half Man είναι το πρώτο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς

