36

Σαφέστατες ευθύνες καταλόγισε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παντελής Τσερτικίδης στους τρεις αστυνομικούς που πυροβόλησαν και σκότωσαν στη Κρήτη τον άτυχο νεαρό Ηρακλή Μαραγκάκη.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Διονύση Γκούσκου, ο κ. Τσερτικίδης είπε ότι μόλις ο εισαγγελές προσκομίσει το έγγραφο για την ποινική δίωξη τους θα τεθούν και οι 3 σε διαθεσιμότητα.

«Με το νόμο που ψηφίσαμε πριν τέσσερις μήνες για οπλοφορία και χρήση όπλων από αστυνομικούς είναι σαφές ότι δεν έχουν δικαίωμα να πυροβολούν. Ιδιαίτερα όταν ένα πρόσωπο τρέπεται σε φυγή απαγορεύεται ένας αστυνομικός να πυροβολεί. Σαφέστατα φαίνεται ότι οι τρεις αστυνομικοί παρανόμησαν» εξήγησε ο υφυπουργός.

Ο κ. Γκούσκος ζήτησε πάντως οι αστυνομικοί να τεθούν άμεσα σε αργία.

«Δεν πρόκειται περί λάθους ή έλλειψης παιδείας. Ούτε είναι μεμονωμένο ούτε τυχαίο γεγονός ότι ένοπλοι αστυνομικοί πυροβολούν από πίσω ένα άοπλο παιδί. Είναι το έβδομο θύμα σε λίγο καιρό ενώ την τελευταία δεκαετία είχαμε 70 νεκρούς […] Μας φοβίζει η ΕΔΕ. Οι υποθέσεις τέτοιων περιστατικών καταλήγουν είτε να αποδίδονται σε αμέλεια είτε να μην φθάνουν ποτέ στο ακροατήριο. Οφείλει η ΕΛ.ΑΣ να τους θέσει άμεσα σε αργία και να μην περιμένει δικαστικές αποφάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανταπαντώντας, ο κ. Τσερτικίδης υποστήριξε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επέδειξε ευαισθησία και προσέθεσε ότι η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της σε ότι αφορά τους συγγενείς του θύματος.

Στο σημείο αυτό παρέπεμψε στην τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία όταν ένας πολίτης τραυματίζεται σε συμπλοκή με αστυνομικούς και του προκληθεί αναπηρία κατά 50% μπορεί να διοριστεί στο δημόσιο.

ΜΠΕ