
Ανησυχία για διαιώνιση των διαπραγματεύσεων επί του Συντάγματος εκφράζει ο Κ.Σημίτης
Για κίνδυνο ρήξης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ εάν διαιωνιστούν οι διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης έκανε λόγο την Τρίτη ο Κ.Σημίτης κατόπιν επαφών του με τον Σ.Μπερλουσκόνι στη Ρώμη -εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
51
Για κίνδυνο ρήξης μεταξύ των κρατών-μελών στην περίπτωση που διαιωνιστούν οι διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ έκανε λόγο την Τρίτη ο Κ.Σημίτης κατόπιν των επαφών του με τον Σ.Μπερλουσκόνι στη Ρώμη -εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Κώστας Σημίτης ενημέρωσε τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των ελληνικών θέσεων όσον αφορά στην κατάρτιση του Συντάγματος, υποστηρίζοντας την τοποθέτηση ενός επιτρόπου με πλήρη δικαιώματα ανά κράτος-μέλος και την αύξηση ψήφου/θέσεων των μικρών χωρών στο Ευρωκοινοβούλιο.
Από τη Ρώμη ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών της Διακυβερνητικής στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Εάν παραπεμφθεί το θέμα στην ιρλανδική προεδρία και παραταθεί επί μακρόν η διαπραγμάτευση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαιρέσεων και συγχύσεων, τόνισε.
«Η ΕΕ να στείλει μήνυμα κοινής πορείας»
Η ΕΕ οφείλει να στείλει ένα μήνυμα κοινής πορείας και αμοιβαίων υποχωρήσεων για την κατάρτιση του ευρωπαϊκού Συντάγματος, δήλωσε ο Κώστας Σημίτης για να επαναλάβει πως το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης είναι ένα κείμενο καλό παρά τις όποιες ατέλειες και πρέπει να υιοθετηθεί δίχως μεγάλες αλλαγές -αν και χρειάζονται ορισμένες βελτιώσεις.
Πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι στη διάρκεια της συνάντησης Σημίτη-Μπερλουσκόνι συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα της αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας -που κυριάρχησε και κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση που παρουσίασε ο Γ.Παπανδρέου τη Δευτέρα στους ομολόγους του προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις των λεγόμενων ουδέτερων χωρών στην υιοθέτηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής. Η ελληνική πλευρά προτείνει μια συμβιβαστική διατύπωση βάσει της οποίας οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη συγκρότηση της ευρωπαϊκής άμυνας δεν θα επηρεάζουν το συνταγματικό καθεστώς και τον ειδικό χαρακτήρα ασφαλείας που έχουν ορισμένα κράτη-μέλη.
Στη συνάντηση Σημίτη-Μπερλουσκόνι παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο γενικός γραμματέας ευρωπαϊκών υποθέσεων Ηλίας Πλασκοβίτης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ν.Ζαφειρόπουλος.
Νέα πρόταση από την ιταλική προεδρία
Επισημαίνεται ότι η ιταλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να καταθέσει κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής νέα πρόταση για την επίλυση των καυτών θεμάτων που εκκρεμούν στο μελλοντικό Σύνταγμα της διευρυμένης Ευρώπης, όπως ανέφερε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης μετά το πέρας συνεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Οι εξελίξεις στη Διακυβερνητική τελούν συνεπώς εν αναμονή της νέας ιταλικής πρότασης για τα επίμαχα θέματα του ευρωπαϊκού Συντάγματος και κυρίως για το σύστημα ψηφοφορίας στους κόλπους της διευρυμένης Ευρώπης, τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ευρωπαϊκή άμυνα και τις ρυθμίσεις για την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κολομβία με 13 νεκρούς και 38 τραυματίες λίγο πριν τις εκλογές (βίντεο)
- Λίβανος: Νέα ισραηλινά πλήγματα στον νότο μετά την εντολή του Νετανιάχου – Πολίτες φεύγουν από τον νότο
- Πυροβολισμοί εναντίον αντιφασιστών στην Ιταλία, την επέτειο της Ημέρας της Απελευθέρωσης
- Οι παίκτες του ΟΦΗ έκαναν pasillo, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αποδοκίμαζαν! (vid)
- Κόντης: «Συγκλονιστικό επίτευγμα για τον ΟΦΗ – Του χρόνου να κάνουμε κάτι μεγάλο» (vid)
- Λουτσέσκου: «Σκοτεινή νύχτα, βραδιά ντροπής» (vid)
