Η κανέλα ελαττώνει το σάκχαρο των διαβητικών
Λονδίνο: Μια κουταλιά κανέλας την ημέρα είναι ικανή να ελαττώσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στους διαβητικούς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New Scientist.
Λονδίνο: Μια κουταλιά κανέλας την ημέρα είναι ικανή να ελαττώσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στους διαβητικούς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New Scientist.
Ερευνητική ομάδα του Human Nutrition Research Center των ΗΠΑ, ανακάλυψαν κατά λάθος ότι η κανέλα έχει ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο των πασχόντων από διαβήτη.
«Προσπαθούσαμε να διαπιστώσουμε την επίδραση κοινών ομάδων τροφών στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Μεταξύ αυτών ήταν και η μηλόπιτα, το αγαπημένο έδεσμα χιλιάδων Αμερικανών, που περιέχει μεγάλες ποσότητες του διάσημου μπαχαρικού. Θεωρούσαμε ότι βλάπτει αλλά μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε πόσο ευεργετική είναι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας.
Η ζάχαρη και οι αμυλούχες τροφές μετατρέπονται σε γλυκόζη, η οποία μεταφέρεται στον οργανισμό μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Η ινσουλίνη βοηθά στην απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα, ώστε να μετατραπεί στη συνέχεια είτε σε ενέργεια, είτε σε λίπος.
Ωστόσο, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη και όσα πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ την παράγουν αλλά έχουν απωλέσει την ευαισθησία τους σε αυτήν. Επομένως, η γλυκόζη παραμένει σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται σοβαρές βλάβες στους οφθαλμούς, στους νεφρούς, τα νεύρα και άλλα ζωτικά όργανα.
Το «μαγικό» συστατικό της κανέλας φέρει την ονομασία MHCP. Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή πολυφαινόλη, η οποία μιμείται τη δράση της ινσουλίνης, ενεργοποιώντας τον υποδοχέα της ουσίας του οργανισμού και ενισχύοντας τη δράση της κατά την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα.
Προκειμένου να εξακριβωθεί η ευεργετική δράση της κανέλας στον άνθρωπο, οι ερευνητές δοκίμασαν τη χορήγησή της σε εθελοντές διαβητικούς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και έλαβαν αντίστοιχη ημερήσια ποσότητα ενός, τριών και έξι γραμμαρίων κανέλας σε μορφή κάψουλας, αμέσως μετά τα γεύματα.
Όπως διαπιστώθηκε, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων ελαττώθηκαν σε μέσο ποσοστό 20%. Μάλιστα, μερικοί εθελοντές κατάφεραν να επιτύχουν την κάθοδο των ποσοστών σακχάρου στα φυσιολογικά επίπεδα.
Επιπλέον, η κανέλα ελάττωσε τα επίπεδα του λίπους και της κακής χοληστερόλης (LDL), τα επίπεδα των οποίων ελέγχονται επίσης από την ινσουλίνη. Τέλος, σε κλινικά πειράματα, αποδείχθηκε ότι μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, που πολύ συχνά πλήττουν τους διαβητικούς.
«Φυσικά δεν συνιστούμε την υπερκατανάλωση κανέλας ή προϊόντων που την περιέχουν, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα», αναφέρει ένα από τα κύρια μέλη της ομάδας των επιστημόνων.
health.in.gr
- Νιγηρία: Εκατό απαχθέντες μαθητές απελευθερώθηκαν, περίπου 165 αγνοούνται
- Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]
- Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]
- Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Κίνα για «σκληρές» εμπορικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις
- Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Περού από δύο ενόπλους καθώς επέστρεφε από ρεπορτάζ