Διαφορετικά αντιλαμβάνονται τον πόνο τα δυο φύλα
Λονδίνο: Η αντίληψη του πόνου διαφέρει ριζικά από τον ανδρικό στο γυναικείο εγκέφαλο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology.
Λονδίνο: Η αντίληψη του πόνου διαφέρει ριζικά από τον ανδρικό στο γυναικείο εγκέφαλο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology.
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες πραγματοποίησε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) στον εγκέφαλο 26 γυναικών και 24 ανδρών, την ώρα που αισθάνονταν ελαφρό πόνο.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως, παρότι υπήρχαν κοινές περιοχές που ερεθίζονταν από το άλγος, ωστόσο εντόπισαν και σημαντικές διαφορές.
Συγκεκριμένα, ο γυναικείος εγκέφαλος παρουσίασε μεγαλύτερη δραστηριότητα στο μεταιχμιακό σύστημα, που σχετίζεται με την αντίληψη των συναισθημάτων, ενώ ο ανδρικός στο γνωσιακό σύστημα, που σχετίζεται με την επεξεργασία των πληροφοριών.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι εν λόγω διαφορές έχουν πιθανότητα τις ρίζες τους στην εποχή των πρωτόγονων ανθρώπων, οπότε και οι ρόλοι των δύο φύλων ήταν περισσότερο ευδιάκριτοι.
Οι εν λόγω διαφορές, εξηγούν, ενδέχεται να εξελίχθηκαν ως αποτέλεσμα της διαφορετικής αντίδρασης άνδρα-γυναίκας στα στρεσογόνα ερεθίσματα.
health.in.gr
- Ύδρα, Χαλκίδα, Αθήνα: Το κινηματογραφικό tour του Μπραντ Πιτ στην Ελλάδα συνεχίζεται
- Δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι «σαπίζουν» στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ, καταγγέλλει ΜΚΟ
- Pierra Creta: Αυθεντική εμπειρία ορεινής Κρήτης με σκι στον Ψηλορείτη
- Σκόπελος: Το νησί της Ευρώπης που διατηρεί ακόμη την ταυτότητα του
- Εθελοντισμός: Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή για τα αδέσποτα ζώα
- Ο πόλεμος στο Ιράν και ο θαυμασμός για τη βαναυσότητα


