Λονδίνο: Τα λαχανικά που μαγειρεύονται στο φούρνο μικροκυμάτων είναι ανθυγιεινά, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος παρασκευής αποστερεί από αυτά ορισμένα συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the Science of Food and Agriculture.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο δοκίμασαν να μαγειρέψουν μπρόκολο σε φούρνο μικροκυμάτων και διαπίστωσαν ότι το λαχανικό έχασε το 97% των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει και που αποτελούν πολύτιμο συστατικό για τον οργανισμό ενάντια όχι μόνο στον καρκίνο αλλά και σε πλήθος νοσημάτων.

Αντιθέτως, το ίδιο λαχανικό όταν μαγειρεύτηκε στον ατμό έχασε μόνο 11% των αντιοξειδωτικών ουσιών του.

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις διαφορετικές κατηγορίες αντιοξειδωτικών ουσιών, για τις οποίες διαπίστωσαν ότι κατά την παρασκευή σε φούρνο μικροκυμάτων εξανεμίζονταν στο ποσοστό από 74% έως 97%.

«Η απώλεια αυτών των ουσιών οφείλεται στη διάλυση τους στο νερό. Αυτό που συνιστούμε είναι το μαγείρεμα των λαχανικών με τη μικρότερη δυνατή προσθήκη νερού και για σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να διατηρούν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των συστατικών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.

Παλαιότερη μελέτη Φινλανδών επιστημόνων επισημαίνει πως η απώλεια αντιοξειδωτικών ουσιών ξεκινά από τα… ράφια των σούπερ μάρκετ.

health.in.gr