
Η ΕΕ καθησυχάζει την Ουάσινγκτον για τα σχέδια αυτόνομης αμυντικής πολιτικής
Την αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ για τα σχέδια αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας -όπως διαφαίνεται και από την ανακοίνωση έκτακτης σύγκλισης του ΝΑΤΟ- κατευνάζει η ΕΕ συμφωνώντας ότι η κοινή πολιτική άμυνας θα συμπληρώνει δίχως ποτέ να ανταγωνίζεται τη Συμμαχία.
51
Την αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ για τα σχέδια αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας -όπως διαφαίνεται και από την ανακοίνωσης έκτακτης σύγκλισης του ΝΑΤΟ επί του θέματος- κατευνάζει η ΕΕ συμφωνώντας ότι η κοινή πολιτική άμυνας θα συμπληρώνει δίχως ποτέ να ανταγωνίζεται τη Συμμαχία.
Ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Σ.Μπερλουσκόνι, επισήμανε την Παρασκευή πως η Ένωση μπορεί να καθησυχάσει τους αμερικανικούς φόβους όσον αφορά στην προωθούμενη αυτόνομη άμυνα. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τέτοιες παρεξηγήσεις στο μέλλον» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη λήξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Βάσει των όσων επισημαίνει το BBC, νωρίτερα εντός της εβδομάδας ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς φέρεται να είχε δηλώσει ότι η πρωτοβουλία της ΕΕ στον τομέα της κοινής αμυντικής πολιτικής συνιστά «την πλέον σημαντική απειλή για το μέλλον της Συμμαχίας».
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τα σχόλια Μπερνς ενδέχεται να στοχεύουν κατά βάση στη Βρετανία, η οποία φαίνεται να «χαλαρώνει» την αντίστασή της στα σχέδια -με πρωτοβουλία Γαλλίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου- για ένα χωριστό κέντρο επιχειρήσεων της ΕΕ.
Εξ ου και η διαβεβαίωση του Τόνι Μπλερ την Παρασκευή -στο πλαίσο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών- ότι η Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η Συμμαχία. Όμως, ο Μπλερ έσπευσε να συμπληρώσει πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη να έχει τη δυνατότητα να δρα ανεξάρτητα «εκεί που η Αμερική για το έναν ή τον άλλο λόγο δεν επιθυμεί να αναμειχθεί».
Η ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πάντως μεγάλη, γεγονός που αποτυπώνεται δίχως άλλο και στην ανακοίνωση του Νίκολας Μπέρνς περί έκτακτης σύγκλισης του ΝΑΤΟ ώστε να εξεταστούν τα εν λόγω σχέδια που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Γκριμάλντο παραδέχεται ότι καλοβλέπει τη Μίλαν
- Άγιος Δημήτριος: «Από την κοπέλα ξεκίνησε το κακό» λέει ο παππούς του δράστη – Τι θα ισχυριστεί ο 20χρονος στον ανακριτή
- Τραγωδία στον Βόλο – Νεκρή σε τροχαίο 44χρονη μητέρα δύο παιδιών στον Αλμυρό
- Ο Μάικ Ζαμπίδης συναντήθηκε με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ενόψει του αγώνα με τον Μεϊγουέδερ (vid)
- Η Τζένιφερ Λόπεζ φλεξάρει τους κοιλιακούς της και βάζει φωτιά στα social media
- Κρήτη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον 40χρονο που δολοφόνησε τη 43χρονη

