71

Τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη διεξαγωγή ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 εξέφρασε στο συνέδριο του περιοδικού Economist ο Τόμας Μίλερ. «Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτελεί την υπ αριθμ. 1 προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα» τόνισε.

«Δεν θα ήταν δίκαιο να συγκρίνουμε τους Αγώνες της Αθήνας με καμία από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Η ασφάλεια αποτελεί διεθνή ευθύνη. Δεν μπορώ να εκτιμήσω αν η Ελλάδα είναι σήμερα έτοιμη. Ρωτήστε με πάλι στις 13 Αυγούστου. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να τον περιορίσουμε στο ελάχιστο» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, σημειώνοντας ότι η συνεργασία της κυβέρνησής του με την ελληνική είναι «άριστη και καθημερινή».

«Η χώρα μου» είπε, «είναι πρόθυμη να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο της ζητηθεί. Χρειαζόμαστε ωστόσο χρόνο, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά. Ο δικός μας ρόλος ωστόσο είναι συμπληρωματικός. Αυτή η στιγμή ανήκει στην Αθήνα. Είναι η ευκαιρία της να λάμψει».

Αναφερόμενος στη συνεργασία επτά χωρών στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων, ο κ. Μίλερ έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση, χωρίς προηγούμενο» και επισήμανε την ανάγκη καλού συντονισμού, προκειμένου να αποφευχθεί η επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Επέστησε δε την προσοχή «στα ευαίσθητα σημεία για την ασφάλεια, αυτά που θεωρούνται εκ πρώτης όψης χαμηλής προτεραιότητας».

Στο συνέδριο μίλησε και ο πρεσβευτής της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος έκανε λόγο για «τιμή» της χώρας του που συμμετέχει στη συνεργασία για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Μάντεν υποστήριξε την ιδέα μιας «ασφαλούς και επιτυχημένης Ολυμπιάδας, η οποία ωστόσο πρέπει να διεξαχθεί σε μια ευχάριστη Αθήνα».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ