Υψηλό το ποσοστό θνησιμότητας το χειμώνα στις νότιες χώρες της ΕΕ
Λονδίνο: Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται ετησίως εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Λονδίνο: Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται ετησίως εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Από μελέτη των στατιστικών στοιχείων που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου με επικεφαλής τον Δρ Τζον Χίλι προέκυψε ότι ο υψηλότερος δείκτης θνησιμότητας εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών παρατηρείται στην Πορτογαλία με ποσοστό 28% δηλαδή 8.800 θανάτους. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία και η Ιρλανδία με 21% και ακολουθούν η Ελλάδα και η Βρετανία με 18%.
Το 85% των περιπτώσεων αφορά κυρίως ηλικιωμένους, δηλαδή άτομα άνω των 65 ετών και ένα μικρό ποσοστό παιδιά μικρότερα του ενός έτους.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έχει προκαλέσει έκπληξη καθώς στις πρώτες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται κυρίως χώρες της Νότιας Ευρώπης, ενώ χώρες του Βορά όπως η Αυστρία, η Δανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία είχαν ποσοστό μικρότερο του 16%.
Με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Χίλι επεσήμανε ότι «τα κράτη του Νότου λόγω των καλύτερων γενικά καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δεν μεριμνούν επαρκώς για την εφαρμογή αποτελεσματικών συστημάτων κεντρικής θέρμανσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε περιόδους δριμύ ψύχους».
Και καταλήγει: «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των πρόωρων θανάτων εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ώστε να σχεδιάσουν αποτελεσματικές εκστρατείες πρόληψης και ενημέρωσης των ευπαθών ομάδων».
health.in.gr
- Υπόθεση Κολωνού: Αναβολή για τη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον βιασμό της 12χρονης
- Νοσοκομείο Παίδων: Διασωληνώθηκε 3χρονος που εισήχθη με γρίπη – Στη ΜΕΘ σε καλύτερη κατάσταση 6χρονος
- Η σωστή προετοιμασία προστάτευσε τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης
- Άρχισαν τα «όργανα» στο Μουντιάλ: Η Γερμανία σκέφτεται σοβαρά το μποϋκοτάζ λόγω Γροιλανδίας – Στον… χορό και η υπόλοιπη Ευρώπη
- Εύη Δρούτσα: Έπεσε θύμα απάτης – Της έκλεψαν 22.000 ευρώ
- Προτεραιότητα για τον Δήμαρχο Πειραιά η περαιτέρω αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της πόλης

