Κοπεγχάγη: Η παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη ενισχύει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών της κύησης, όπως αποκαλύπτει μελέτη Δανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Odense της Δανίας, τονίζουν πως, παρότι μέχρι σήμερα η δυσανεξία στη γλυκόζη θεωρείτο μία από τις βασικότερες αιτίες εκδήλωσης επιπλοκών της κύησης, η παχυσαρκία αποτελεί έναν μάλλον ανεξάρτητο παράγοντα, με εξίσου μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.

Οι Δανοί επιστήμονες υπέβαλαν σε μελέτη 2.459 γυναίκες της σκανδιναβικής χώρας, συνεκτιμώντας παράγοντες, όπως τη δυσανεξία στη γλυκόζη, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), την αναλογία ύψους και βάρους αλλά και τη γενικότερη πορεία του τοκετού.

Στη συνέχεια, αφού έλαβαν παράλληλα υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το ενδεχόμενο υψηλής αρτηριακής πίεσης, την καισαρική τομή, την τεχνητή πρόκληση τοκετού ή ακόμη και τη γέννηση υπέρβαρου νεογνού, ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος επιπλοκών ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των γυναικών με ΔΜΣ άνω του 25.

«Δυστυχώς η παχυσαρκία αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα, όχι μόνο όσον αφορά την εγκυμοσύνη αλλά και τη γενικότερη υγεία. Αυτό που συνιστούμε σε όλες τις γυναίκες είναι να φροντίζουν για τη διατήρηση του σωματικού βάρους τους σε φυσιολογικά επίπεδα πριν από την κύηση, ώστε ο κίνδυνος των επιπλοκών να μειώνεται στο ελάχιστο», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.

health.in.gr