Νέα Υόρκη: Η δημιουργία ενός τεχνητού πλήρως λειτουργικού αγγειακού δικτύου κατέστη δυνατή από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου New Scientist.

Αν και έως τώρα έχουν αναπτυχθεί μορφές τεχνητών ιστών όπως δέρμα και συνδετικός ιστός, ποτέ δεν υπήρξε η δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερο σύνθετων ιστών. Χάρη στο τεχνητό αγγειακό δίκτυο φαίνεται πιθανή η δημιουργία οργάνων όπως ήπαρ και νεφρά στο μέλλον.

Το όλο εγχείρημα σχεδιάστηκε με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, ώστε να αποτελείται από σύνολο διασταυρούμενων αρτηριακών και φλεβικών αγγείων διαμέτρου μεταξύ τριών χιλιοστών και δέκα εκατομμυριοστών του μέτρου.

Το τεχνητό αυτό δίκτυο αρχικά σμιλεύτηκε πάνω σε ένα δίσκο («βάφλα») σιλικόνης διαμέτρου 15 εκατοστών, πάνω στο οποίο τοποθετήθηκε στη συνέχεια στρώμα βιοδιασπώμενου πολυμερούς. Ανάμεσα στις επιφάνειες δύο τέτοιων δίσκων τοποθετήθηκε διαπερατή μεμβράνη.

Κατόπιν, στο ένα άκρο αυτού του δικτύου νανοσωλήνων εγχύθηκαν ενδοθηλιακά κύτταρα, που φυσιολογικά καλύπτουν το εσωτερικό των αγγείων, τα οποία και εποίκισαν την επιφάνεια της μεμβράνης ενώ από το άλλο άκρο τοποθετήθηκαν ηπατικά ή νεφρικά κύτταρα.

Καθώς το βιοδιασπώμενο πολυμερές αποδομείται, παραμένει το αγγειακό δίκτυο που σχηματίστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζει ένα φυσιολογικό αγγειακό δίκτυο ικανό να τροφοδοτεί ιστούς.

Ένα παρόμοιο δίκτυο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε ποντίκια για διάστημα δύο εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων επιβίωσαν το 95% των κυττάρων.

Με δηλώσεις του στο New Scientist ο Δρ Καζεμπούρ Μορφάτ που ηγήθηκε της μελέτης ανακοίνωσε ότι «επόμενος στόχος της ομάδας είναι, εντός της επόμενης δεκαπενταετίας, η δημιουργία ενός πολύπλοκου δικτύου έτσι ώστε να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός ανθρώπινων οργάνων ικανών προς μεταμόσχευση».

health.in.gr