Αθήνα: Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Πατρών και Αγρινίου για τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Η αλόγιστη χρήση τους φαίνεται να συνδέεται με την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου με θύματα παραγωγούς και καταναλωτές.


Ο επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, Π.Γκινόπουλος, σημείωσε μιλώντας στο Βήμα της Πέμπτης: «Κάποιος θα περίμενε μεγαλύτερη αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνους στις αστικές περιοχές, λόγω της επιβαρημένης ατμόσφαιρας, των βιομηχανιών και του σύγχρονου τρόπου ζωής.


»Ωστόσο, αύξηση καταγράφεται στις αγροτικές περιοχές και η μόνη διαφορά που υπάρχει μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών είναι η χρήση των φτυφαρμάκων στην ύπαιθρo».


Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία του 1990 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 3% σε όλες τις μορφές καρκίνου, λόγω της χρήσης ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων.


«Όταν οι παραγωγοί ραντίζουν τα φυτά με τη μάνικα, το μισό και λιγότερο από το μισό φάρμακο πηγαίνει στα φυτά και το υπόλοιπο παρασύρεται από τον αέρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εισπνέεται ή μπαίνει στη διατροφική αλυσίδα» εξήγησε ο κ. Γκινόπουλος.


Σχετικά με το ζήτημα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Χαρ. Κουρής σημειώνει ότι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στην πρωτογενή παραγωγή και στην πρόωρη συγκομιδή έχουν προκαλέσει διατροφικό εφιάλτη.


Από εργαστηριακούς ελέγχους του ΙΝΚΑ και άλλων φορέων για την υπολειμματική δράση των χρησιμοποιούμενων οργανοφωσφορικών, καρβαμιδικών, οργανοχλωριωμένων, διθειοκαρβαμιδικών φυτοφαρμάκων σε πατάτες, μαρούλια και ντομάτες, βρέθηκαν τιμές που υπερβαίνουν και 25 φορές τα λεγόμενα επιτρεπτά όρια.

health.in.gr