53

Την δέσμευση ότι όσοι παραβιάσουν την κατάπαυση του πυρός θα συλληφθούν ανέλαβε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς την Τετάρτη. Παράλληλα, παρότρυνε το Ισραήλ να απελευθερώσει κρατούμενους Παλαιστίνιους και να μην επιτεθεί σε ενόπλους.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για αυστηρή αντιμετώπιση όσων παραβιάσουν την τρίμηνη εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν και ανακοίνωσαν οι μεγαλύτερες Παλαιστινιακές οργανώσεις.

«Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι θα το δεχθούν αυτό, καθώς ο Παλαιστινιακός λαός δέχθηκε την κατάπαυση του πυρός και επιθυμεί να διατηρηθεί. Έτσι, στο εξής όποιος την παραβιάσει -άτομο, πτέρυγα, κόμμα- θα οδηγηθεί στη φυλακή» επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν αυτή η πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, σημείωσε: «υπάρχει ρίσκο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους αντιπαράθεση μεταξύ των Παλαιστινίων».

Την ίδια ώρα, ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την άποψη ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για κατάρρευση της εκεχειρίας και μη εφαρμογής του «οδικού χάρτη» είναι εάν το Ισραήλ δεν απελευθερώσει τους κρατούμενους Παλαιστίνιους, ή συνεχίσει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των ένοπλων Παλαιστίνιων.

«Εάν περιμένουμε τρεις μήνες και δεν υπάρξουν απελευθερώσεις κρατουμένων η κατάπαυση του πυρός θα πάψει να ισχύει. Εάν δολοφονήσουν κάποιον… θα καταρρεύσει» τόνισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Αμπάς στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται περίπου 8.000 Παλαιστίνιοι. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έχει θέσει το ζήτημα στον Ισραηλινό ομόλογό του, και ο Αριέλ Σαρόν έχει δηλώσει ότι εξετάζει την απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ