Αθήνα: Ένας στους τρεις εφήβους καταναλώνει αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ υψηλό ποσοστό της νεολαίας πίνει σχεδόν μέρα παρά μέρα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας «Metron Analysis».


Συγκεκριμένα, το 17% των εφήβων πίνει αλκοόλ τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ το 20% καταναλώνει περισσότερα από πέντε ποτά σε κάθε έξοδο. Τα αγόρια δοκιμάζουν για πρώτη φορά αλκοόλ στην ηλικία των 15 ετών, ενώ τα κορίτσια λίγο αργότερα από τα 17.


Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash» αναφέρθηκε στην κατανάλωση του αλκοόλ από εφήβους: «Οι νόμοι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί όσον αφορά την πώληση αλκοολούχων ποτών στους νέους και στα καταστήματα όπου καταναλώνονται τα ποτά. Εκεί υπάρχει ένα κενό. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το θέμα της προτεραιότητας που βάζει η ελληνική κοινωνία. Από την οικογένεια ξεκινάνε όλα, ενώ το σχολείο θα πρέπει να βοηθάει».


«Είμαστε στο μέσο της ευρωπαϊκής κατανάλωσης. Όμως το άσχημο στη χώρα μας είναι πως παρατηρείται μεγαλύτερη κατανάλωση στους νέους και είμαστε πρωταθλητές στα σκληρά ποτά. Ενώ παλιότερα η κατανάλωση αλκοόλ ήταν μέρος του πολιτισμού μας, το κρασί, μέσα στην πορεία το στοιχείο αλλοιώθηκε και πήγαμε τα τελευταία 20 χρόνια στα σκληρά ποτά», κατέληξε ο κ. Τούντας.


Πηγή: ΜΠΕ

health.in.gr