37

Έντονες ανησυχίες εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση για τις πληροφορίες περί μεθοδεύσεων της Τουρκίας, ώστε να παρακαμφεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο θέμα της διεκδίκησης αποζημιώσεων από Ελληνοκυπρίους για τις περιουσίες τους που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν εξαιτίας της τουρκικής κατοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε ήδη ότι υπάρχει συμφωνία με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη δημιουργία ένδικων μέσων στα κατεχόμενα, τα οποία θα πρέπει προηγουμένως να εξαντλούνται πριν γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι Τούρκοι εμπειρογνώμονες ήρθαν στις κατεχόμενες περιοχές για τη σύσταση τέτοιων οργάνων. Το κατοχικό καθεστώς προωθεί την έγκριση σχετικού «νόμου» πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι η συμφωνία που επικαλείται ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν υπάρχει, αλλά γίνονται προσπάθειες μέσω των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εξακριβωθούν τα πραγματικά γεγονότα.

Υποστήριξε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν επηρεάζεται από πολιτικές καταστάσεις και τα όργανα τη δημιουργία των οποίων προωθεί το κατοχικό καθεστώς. Τα όργανα αυτά δεν έχουν υπόσταση, είναι παράνομα και δεν μπορούν να εγγυηθούν αμεροληψία, επισήμανε.

Όμως ανέφερε ότι ανησυχούν οι τουρκικές μεθοδεύσεις και η συνεχής επανάληψη από την Τουρκία ότι υπάρχει συμφωνία.
Τέλος, τόνισε, ότι σύσταση της κυβέρνησης είναι να μη προσφύγει κανείς σε τέτοια σώματα στα κατεχόμενα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα βρεθεί κανείς να το πράξει.

Όσον αφορά την πεποίθηση του Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος διερωτήθηκε που βασίζει την αισιοδοξία του η τουρκική πλευρά, τη στιγμή που έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία της Χάγης. Παρατήρησε όμως ότι είναι συνήθης η πολιτική της Τουρκίας να θολώνει τα νερά και να προκαλεί σύγχυση, προσπαθώντας να εξασφαλίσει διπλωματικά πλεονεκτήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ