
«Ας μην θριαμβολογεί η κυβέρνηση» για τη νέα ΚΑΠ, λέει η Νέα Δημοκρατία
«Ας πάψει η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για λόγους εντυπώσεων. Είναι και θα παραμείνει η αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μεγάλη κρίση της γεωργίας μας» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας της ΝΔ Ευ.Μπασιάκος, σχολιάζοντας τη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ.
27
«Ας πάψει η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για λόγους εντυπώσεων. Είναι και θα παραμείνει η αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μεγάλη κρίση της γεωργίας μας» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας της ΝΔ Ευ.Μπασιάκος, σχολιάζοντας τη συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Ο κ. Μπασιάκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνική προεδρία δεν υπερασπίστηκε, όπως όφειλε και μπορούσε, τον μεγάλο όγκο των προϊόντων μας, τηρώντας ουδέτερη στάση» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση δεν επιμελήθηκε ούτε καν να καταρτίσει μελέτες επιπτώσεων της εφαρμογής των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αφού παρήγγειλε κάποιες μελέτες προ 20ημέρου. Ετσι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί με αξιόπιστα στοιχεία τις δίκαιες εθνικές αγροτικές θέσεις. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γνωρίζει την ακριβή έκταση των δυσμενών επιπτώσεων για τη γεωργία μας».
Ο κ. Μπασιάκος επισημαίνει επίσης ότι οι συμφωνηθείσες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν, πέραν των άλλων, εσωτερικές αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς, τόσο μεταξύ κρατών, όσο και μεταξύ κλάδων παραγωγής και επισημαίνει ότι θα πληγούν οι μικρομεσαίοι αγρότες μας και τα προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Μπασιάκος επισημαίνει ότι προβλέπονται συνολικά περικοπές των ήδη καταβαλλόμενων επιδοτήσεων, που χαρακτηρίζονται σήμερα για ορισμένα προϊόντα πενιχρές. Η εξάρτηση της καταβολής τους από την τήρηση και τους ελέγχους εφαρμογής όρων για περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, καθώς και για προϋποθέσεις ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων με τον δυσλειτουργικό μηχανισμό της σημερινής δημόσιας διοίκησης θα οδηγήσει σε απώλεια πόρων, όπως έγινε και με τη διαχείριση των κονδυλίων των προγραμμάτων του Β΄και του Γ΄ΚΠΣ.
Η αόριστη τελική αναφορά στη στήριξη των μεσογειακών προϊόντων (λάδι, βαμβάκι, καπνός, οπωροκηπευτικά, κρασί), που αποτελούν το 73% της παραγωγής μας, χωρίς ρητή δέσμευση για το ύψος της στήριξης κάθε συγκεκριμένου προϊόντος, οδηγεί σε αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα, αφού η εξάρτηση της καταβολής τους από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να τηρηθούν, δεν εξασφαλίζει τελικά το σημερινό ύψος των ενισχύσεων, που ήδη θεωρείται μικρό, καταλήγει ο κ. Μπασιάκος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- «Έχω παιδιά»: Ευτράπελα στα νέα επεισόδια της κωμικής σειράς του MEGA
- Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον ακρωτηριασμό του 5χρονου σε νηπιαγωγείο
- Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Διονύσης Τσάμης
- Φάμελλος για εργατική Πρωτομαγιά: «Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας»
- Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς – Αυξημένη κίνηση στις εθνικές οδούς
- Ελένη Φουρέιρα: Kυκλοφορεί το πρώτο της βινύλιο