37

Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στο διάλογο για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου στο οποίο θα λάβουν μέρος, στο τέλος Ιουλίου, η ηγεσία του Βελιγραδίου και εκπρόσωποι των Αλβανών της σερβικής επαρχίας.

Οι σερβικές Αρχές του Βελιγραδίου και οι Αλβανοί ηγέτες της Πρίστινας, πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσαν έτοιμοι να δεσμευθούν σε ένα απευθείας διάλογο, τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση από την επαρχία των σερβικών δυνάμεων του Βελιγραδίου και την ανάπτυξη μίας αποστολής του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο διάλογος προβλέπεται να επικεντρωθεί σε θέματα κυρίως τεχνικής φύσεων και όχι για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της οποίας -που σε ποσοστό άνω του 90% είναι Αλβανοί- τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας αναμένεται να ξεκινήσουν με θέματα χαμηλής πολιτικής, καθώς χαρακτηρίζεται πρόωρη κάθε σκέψη για συζητήσεις γύρω από τα μεγάλα προβλήματα, όπως το τελικό καθεστώς του Κοσόβου και η επιστροφή των Σέρβων προσφύγων.

Η απόφαση για συνομιλίες ελήφθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η περιοχή της νότιας Σερβίας (Πρέσεβο, Μεντβέντια και Μπουγιάνοβατς) αποτέλεσε μέχρι το Μάιο του 2001 και επί 15 μήνες θέατρο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Σερβίας και των Αλβανών ανταρτών του UCPMB.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό