
Πρόβλημα για τους περισσότερους νέους η εύρεση εργασίας
Δύσκολο έως πολύ δύσκολο χαρακτηρίζει το 67,6% των νέων, ηλικίας 18 έως 25 ετών, εύρεση εργασίας στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Metron Analysis, που προσπαθεί να σκιαγραφήσει το προφίλ της νέας γενιάς.
43
Δύσκολο έως πολύ δύσκολο χαρακτηρίζει το 67,6% των νέων, ηλικίας 18 έως 25 ετών, εύρεση εργασίας στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Metron Analysis, που προσπαθεί να σκιαγραφήσει το προφίλ της νέας γενιάς.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύουν τα Νέα την Πέμπτη το 52,5% των ερωτηθέντων διαθέτει εργασιακή εμπειρία, ενώ το 47,5% δεν έχει εργασθεί ποτέ. Παράλληλα, το 65,3% εκείνων που εργάζονται δηλώνει ότι απασχολείται σε τομέα διαφορετικό από το αντικείμενο των σπουδών του.
Το 60% των νέων που έχουν εργασθεί δηλώνει ότι προχώρησε σε παραίτηση, το 16% ότι έληξε η σύμβασή τους, το 10,1% ότι απολύθηκε, το 5% αποχώρησε καθώς έπρεπε να παρουσιαστεί στον Στρατό και το 2,5% αποχώρησε γιατί ολοκληρώθηκε το έργο για το οποίο είχε προσληφθεί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι 3 στους 10 νέους έχουν υπάρξει άνεργοι και το 1/3 αυτών έχει συμπληρώσει περισσότερο από ένα χρόνο ανεργίας. Μεταξύ των ανέργων, το 1/5 προτιμά τη μερική απασχόληση.
Όσον αφορά στα κριτήρια με τα οποία αναζητούν εργασία, πρώτη προτεραιότητα των νέων είναι η ασφαλιστική κάλυψη (97,2%) και ακολουθούν το φιλικό εργασιακό περιβάλλον (96,2%) και το ύψος των αποδοχών.
Οι ερωτηθέντες αποδίδουν τις δυσκολίες στην εύρεση εργασίας στην έλλειψη οργανωμένου φορέα εργασίας, στον ελλιπή επαγγελματικό προσανατολισμό, στην έλλειψη προσόντων, στους αλλοδαπούς, στην υπερπροσφορά, αλλά και στην αναξιοκρατία.
Ως προς το γενικότερο προφίλ των νέων, προκύπτει ότι το 65% των ερωτηθέντων γνωρίζει μία ξένη γλώσσα, το 22% δύο ξένες γλώσσες, το 4% περισσότερες από δύο γλώσσες, ενώ μόλις το 8% δεν γνωρίζει καμία.
Επιπλέον, σημαντικό είναι το ποσοστό των νέων που χειρίζεται ηλεκτρονικούς υπολογιστές (87%), ενώ το 66,2% δηλώνει χρήστης του Διαδικτύου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ξεκάθαρος ο Ζοσέ Μουρίνιο: «Κανείς από τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει μιλήσει μαζί μου»
- Καισαριανή: Το σύνορο του κόσμου – Ντοκιμαντέρ του in
- Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα
- Εδώ Όσκαρ, εκεί Όσκαρ: Που βρισκόταν τελικά το βραβείο του σκηνοθέτη του «Mr. Nobody Against Putin»;
- March to Gaza Greece: Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τη συνεργασία με το Ισραήλ μετά την αναχαίτιση του Global Sumud Flotilla
- Χαμός στο Χοκς – Νικς και δύο αποβολές για παίκτες που πιάστηκαν στα χέρια (vid)


