Αθήνα: Την καθιέρωση της διπλής τιμής στα φάρμακα προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των «παράλληλων» εξαγωγών. Κάθε φάρμακο θα έχει την εμπορική τιμή και την ασφαλιστική, που θα ισχύει όταν υπάρχει συνταγή από το Ταμείο και θα είναι πιο χαμηλή.

Την ανακοίνωση για την επικείμενη εφαρμογή του νέου συστήματος έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων, σερ Τόμ Μακίλοπ, και ο πρόεδρος του Γενικού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, Γεώργιος Συκιανάκης.

Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Τετάρτης, στόχος της πρότασης είναι να εξομοιωθούν οι εμπορικές τιμές των φαρμάκων στις χώρες – μέλη της ΕΕ, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των «παράλληλων» εξαγωγών. Πρόκειται για εξαγωγές φαρμάκων από χώρες που έχουν πολύ χαμηλές τιμές σε χώρες όπου οι τιμές των ίδιων σκευασμάτων μπορεί να είναι υψηλότερες σε ποσοστό έως 100%.

Η εφαρμογή της εμπορικής τιμής, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει αυξήσεις στα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, γεγονός που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.

Από στοιχεία που επικαλείται στο ρεπορτάζ του το Έθνος της Τετάρτης προκύπτει ότι το 38% του ετήσιου τζίρου φαρμάκων στη χώρα μας καλύπτεται από την τσέπη των ίδιων των φορολογούμενων.

health.in.gr